Árvíz: íme a város, ahol nincs szükség homokzsákokra – videó

Komáromban nem félnek az árvíztől, az új gátszakasz ugyanis biztos védelmet nyújt a városnak. 

2024. szeptember 20., 10:03

Szerző:

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője, Sikó Gabriella péntek reggel beszélt arról, hogy az előrejelzéseknek megfelelően pénteken Komáromnál tetőzik, tetőzött a Duna. A szóvivő közlése szerint nagyjából 50, vagy e fölött pár centiméterrel alacsonyabb a tetőző vízállás, mint 2013-ban volt. Komárom pedig felkészülten várta a tetőzést, ugyanis a 2013-as események után egy új gátszakasz kiépítése kezdődött meg, ami most óriási előnyt jelent a városnak.

Biztos védelem 

A gátszakasz biztos védelmet nyújt, főleg mivel az előrejelzések szerint bőven 9 méter alatt marad a vízállás. Csütörtök este a Duna vízszintje Komáromnál 778 cm volt, ez maximum 790-800 centiig duzzadhat. Molnár András, az Észak-Dunántúli Vízügyi igazgatóság szakaszmérnöke a város közösségi oldalára feltöltött videóban beszélt arról, hogy a tetőzés utáni apadás várhatóan lassabb lesz, még 4-5 napig biztosan magas marad a vízszint. 

Lényegesen jobb a helyzet 

Az árvízvédelmi munkálatok kapcsán elmondta, az új árvízvédelmi létesítményen van néhány átjáró kulisszanyílás, amiknek a lezárását végre kellett hajtani. Molnár András arra is kitért, hogy a mostani helyzet lényegesen jobb, mint 2013-ban volt. A város polgármestere, Molnár Attila pedig arról beszélt, hogy nem tervezik a Rákóczi Ferenc rakpart lezárását, továbbá kiemelte, a gátban beépített szivárgórendszerek kaptak helyet, melyek a városi csapadékvíz-elvezető rendszerekbe viszik majd be a vizet, ami azt jelenti, hogy vízátfolyásokra lehet számítani, de ez teljesen normális. 

Orbán Viktor is elment Komáromba 

Komáromban egyébként nincs pánikhangulat, az emberek nyugodtan, nem számítanak arra, hogy megismétlődik a 2013-as helyzet, amikor is a térség gyakorlatilag a legveszélyeztetettebb szakasznak számított. Akkor több mint egymillió homokzsákot építettek be a vasút mentén, most azonban köszönhetően az új gátszakasznak, nem kellenek a homokzsákok. Erről Orbán Viktor is beszélt a napokban, a miniszterelnök a hét elején járt Komárom térségben, a látogatásról a Facebook-oldalára is feltöltött egy videót, a felvételen így fogalmaz:   

Nagyon sokat dolgoztunk itt akkor, rezgett a nadrág szára, éppenhogy sikerült megtartani a védműveket. Azóta fölépítettünk ide egy új gátszakaszt. Látható, hogy ez mindent kibír, ez jóval kilenc méter fölött is megtartja a vizet. Megspóroltunk ezzel az építkezéssel több százezer, de lehet, hogy egymilliónyi homokzsákot is. Amikor 2013-ban védekeztünk itt, akkor 1,3 millió homokzsákot használtunk föl. Most nem kellenek homokzsákok, és az önkéntesek is mehetnek azokra a szakaszokra, amelyeket nehezebb bevédeni. 

– magyarázta a miniszterelnök, aki kiemelte, szép munkát végeztek a vízügyesek.  

 

(Kiemelt képünk forrása Orbán Viktor Facebook)