Lopják az áramot, fegyverrel fenyegetik a szomszédokat a lakók egy budai társasházban

Albérlők keserítik meg a többi lakó mindennapjait, eközben az albérlő azt állítja, hogy a lakók zaklatják őket. 

2023. június 2., 10:24

Szerző:

A kiemelt környéken levő budai társasházban közel egy éve ismeretlen fogalom a nyugalom, egyetlen család miatt – írja a Blikk. A lapnak nyilatkozó egyik lakó szerint az albérlők, akik többször eláztatták már a házat, bútorokat dobálnak ki az ablakon, hangoskodnak és fegyverrel fenyegetőznek. A nyilatkozó lakó szerint hiába hívják a rendszeresen a rendőröket, hiába panaszkodnak az önkormányzatnak, a hatóság tehetetlen. Az albérlők állítják, szabályszerű, közjegyző által hitelesített szerződés szerint laknak itt, be is jelentkeztek, már ide szól a lakcímkártyájuk.

Egy névtelenséget kérő lakó állítása szerint trükkel szerezték meg a lakást az albérlők és a jelenlegi tulajdonos sem tud ellenük tenni semmit. Állítólag a tulajdonos idős asszonnyal olyan szerződést írattak alá, amiről állítása szerint nem tudott. Elküldték, hogy ne zavarjon, míg beköltöznek, ám mire visszajött, lecserélték a zárakat.

Két ember helyett nyolcan költöztek be a lakásba, a tulajdonos kénytelen volt másnál fedelet találni a feje fölé.

A lakók ügyvédet fogadtak, hogy a lakás tulajdonosának segítsenek a bérlők kirakásában. Az idős asszony első házasságából származó gyerekének nevére íratnák át a lakást.

A tulajdonos. K.-né fia mindent megtett a bérlők eltávolítása érdekében, kikapcsoltatta, majd le is szereltette a villanyórát, erre a bérlők betörték egy szomszéd lakás erkélyét, onnan lopnak áramot.

Megfenyegették az új, jog szerinti tulajdonost, aki nem tudja őket kirakni.

Az albérlő szerint szabályszerű el akarják üldözni őket a lakók, csak mert romák. „Az ajtónkat is megrongálták, de kiállok az igazamért. Igen, nem titkolom, van riasztófegyverem, ismerem a jogaim, ha valaki átlépi a küszöböm, használni is fogom, mert én meg miattuk élek félelemben” – nyilatkozta a lapnak a bérlő. Állítása szerint azért loptak áramot, hogy ne fagyjanak meg, mert az engedélyük nélkül leszerelték a villanyórát. Hozzátette, hogy perre mennek ha kell, de innen el soha. 

A rendőrség csak a garázda jellegű, rendzavaró esetekre reagál – azokra a lakók szerint is azonnal –, de a bérlemény polgárjogi szerződésének ügye nem tartozik a hatáskörükbe. A társasház közös képviselője szerint a lakók birtokvédelmi eljárást is kezdeményeztek, de egyelőre ez sem vezetett eredményre. Az önkormányzat szerint folyamatban van a kérvény értékelése, ám az ügyről annak lezárultáig többet nem mondhattak.

A lapnak nyilatkozó ügyvéd szerint ha szabályos szerződéssel vannak bent a bérlők, még akkor is nehéz őket birtokon kívül helyezni, ha a tulajdonos felmondta a szerződést. Az áramlopás ténye, az emiatt indított büntető eljárás sem elég a kilakoltatáshoz. Valóban egyetlen esély a jogi eljárás, majd ennek eredményeként egy magán-kényszerkilakoltatás, de ez a procedúra akár egy évig is eltarthat, ha a bérlő nem közreműködő.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI Fotó: Balaton József)