A légkondicionáló leállása csak négy kórházat érintett az államtitkár szerint

Nem a légkondicionáló a hibás, hanem az elektromos hálózat.

2024. július 22., 12:28

Szerző:

Megfelelően felkészültek az idei hőhullámra – állította Takács Péter az RTL híradójának arra reagálva, hogy az elmúlt hetekben több kórház is jelezte, elromlott a légkondicionáló, ezért műtéteket és kezeléseket kell elhalasztania.

Az államtitkár szerint a kórházak klimatizálásához az elektromos hálózatok fejlesztésére lenne szükség, most ipari mobilklímákat vizsgálnak, hogy kompatibilisek-e a kórházi rendszerekkel.

Az egészségügyért felelős államtitkár azt mondta, amikor pár éve egy enyhébb hőhullám idején gond volt a kórházak hűtésével és elmaradtak műtétek, azután elindítottak egy energetikai korszerűsítési programot. Azt is hozzátette, több mint 10 milliárd forintot fordított a klímaberendezések felújítására a kormány és ahhoz képest, amekkora hőhullámok vannak, nagyon kevés leállás volt.

Három év alatt a 81-ből 14 kórházban sikerült légkondicionálót cserélnie a kormánynak

Az egészségügyi államtitkár szerint a hőhullám miatt nyolcvanegy kórházból összesen négyben kellett átszervezni a műtéteket, a kórházi klímák javítására pedig 1,3 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre idén, mondta Takács Péter hétfőn reggel a Kossuth rádióban.

Takács Péter szerint kisebb üzemzavarok mindenhol voltak, de egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul. Több mint egy hete romlott el a klíma az Uzsoki kórház műtőiben. A Szent János Kórháznál a traumatológiai műtétek maradnak el.

Volt olyan is, hogy egyetlen műtőt sem tudtak használni a hőség miatt az Uzsoki utcai kórházban. A Szent János kórházban pedig 32 fokban feküdtek a gyerekek a transzplantációs osztályon.

A Bethesda Gyermekkórháznak hamar összegyűlt a pénz, a közösségi médiában kértek segítséget azt követően, hogy az intézményben elromlott az egyik klíma. 

(Kép forrása: Pixabay)