A közintézmény-jellegét veszített MNB-alapítvány azt csinálhat a Várban, amit akar

A kerület polgármestere szerint elfogadhatatlan, hogy nem kell pályázni a Szentháromság-tér beépítésére.

2022. április 15., 18:10

Szerző:

A hagyományokhoz, és a korábbi szokásaihoz híven a régi/új, vagyis az ügyvezető kormány az éj leple alatt hozott egy olyan rendeletet, amely szerint a Szentháromság téren épülő Konferencia Központ létrehozásakor „építészeti-műszaki tervpályázati eljárást nem kell lefolytatni”. A kormányrendelet szerint a már lebontott, úgynevezett Diplomata-ház telkéről van szó a Mátyás-templommal szemben. A bontás ellen sok szakmai szervezet tiltakozott, mert jó minőségű modern épületnek tartották, de a műemlékvédelmi eljárás elkésett, a kormány engedélyezte az eltüntetését.

A telek a Magyar Nemzeti Bank az egyik alapítványáé, és most a kormány külön szabályokat állapított meg a beépítéséhez, azzal a már szokásosnak tekinthető kitétellel, hogy sem az országos, sem a helyi önkormányzati építési szabályzatot nem kell figyelembe venni, és tervpályázatot sem kell kiírni.

Az Alaptörvény szerint a választások időpontjától számítva, az új Országgyűlés megalakulásáig, ügyvezető miniszterelnöke és ügyvezető kormánya van Magyarországnak – erősítette meg kérdésünkre Magyar György ügyvéd.

Ameddig ismét ki nem nevezik miniszterelnöknek, addig Orbán Viktor ügyvezető miniszterelnökként folytatja a munkát. Az ügyvezető kormány, így az ügyvezető miniszterelnök nem menthet fel és nem nevezhet ki új minisztert, nemzetközi szerződés kötelező hatályát nem ismerheti el, és rendeletet csak törvény felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat az Alaptörvényben foglaltak alapján.

Azonban a kormány 2021. december 9-én meghosszabbította a veszélyhelyzetet 2022. június 1-ig, így ez felhatalmazást ad az ügyvezető kormánynak arra, hogy a nem sürgős ügyekben is hozhasson rendeleteket.

Megkérdeztük V. Naszályi Mártát, Budapest I. kerületének polgármesterét, mi a véleménye a rendeletről. A kerület vezetője a 168-nak elmondta: nem érte meglepetésként a hír. Tudtak róla, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa akar oda építkezni.

„Amikor megjelentek a látványtervek arról, hogy mit szeretnének, már akkor tudtuk, hogy egy múltba révedő alkotást terveznek, a háború előtt ott lévő, egyébként kedves, de építészeti értékkel különösebben nem rendelkező épületeket akarnak amolyan »remake-ben« visszaépíteni”.

A polgármester azt mondja, már akkor is lehetett tudni, hogy megvan a tervező, hiszen meg voltak a tervek, az építtetőnek nyilvánvalóan az az álláspontja, hogy egy magánépítkezés, és nem kötelesek pályáztatni.

„Az én álláspontom az, hogy a Magyar Nemzeti Bank nyilvánvalóan közintézmény, amely közpénzeket kezel, tehát az MNB alapítványai, ahova ezeket a közpénzeket átcsoportosítják, az a köz pénzét kezelik, és amit a Magyar Nemzeti Bank alapítványai csinálnak, az is közügy. Éppen ezért mind az építész szakma és a szakmaiság, mind pedig a közpénzekkel való felelős bánás jegyében az úgy volna normális, ha pályáztatnák”.

V. Naszályi Márta emlékeztetett ugyanakkor arra is, az elmúlt 12 évben elszaporodott kiemelt kormányberuházások is erről szólnak. Az, hogy az építésügyi hatósági és építésfelügyeleti jogokat elvették az önkormányzatoktól, az pont ezért van, hogy az ilyen építkezéseknek zöld lámpát nyisson.

„És látjuk, hogy mi van: ha ezek a jogok nincsenek az önkormányzatnál, akkor bárki bármit megtehet. A Szentháromság tér nem egyszerűen egy városi tér, hanem az ország egyik legismertebb, legszimbolikusabb főterei közé tartozik. Az, hogy se a szakmának, se a választott önkormányzatnak, se semmiféle fölhatalmazott közjogi szervezetnek nincsen ráhatása arra, hogy ide mi épül, hanem kvázi magánberuházásként kezelve egy magán döntés alapján valósul meg, ez szerintem ez elfogadhatatlan” – tette hozzá V. Naszályi Márta.

Ebben a kérdésben egyetértett egymással az ATV csütörtök esti utolsó Voks című adásában Karácsony Gergely és Cser-Palkovics András is. Székesfehérvár polgármestere  szerint vissza kellene helyezni az építésigazgatást az önkormányzatokhoz.

(Kiemelt kép: Budapest, 2022. január 28. Bontják az egykori Diplomata-házat, a későbbi Burg Hotel épületét a Szentháromság téren, a budai Várban. MTVA/Bizományosi: Balaton József)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.