Közös nevezőre jutott a főpolgármester és a fideszes városvezető

Szükségük van az iparűzési- és a gépjárműadóra.

2022. április 15., 07:10

Szerző:

Egyetértett abban Karácsony Gergely főpolgármester és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, hogy az iparűzési adó létszükséglet az önkormányzatok számára. A két polgármester az ATV-ben vitázott egymással. Egyetértettek abban, hogy nem azonos az országos politika az önkormányzati politikával, amelyben egy hajóban eveznek.

 „Minden polgármesternek el kell dönteni, hogy helyi ügyekkel akar foglalkozni vagy országos pártpolitikát akar folytatni” – szögezte le Cser-Palkovics.

A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy miután elvették a világjárvány közepén Budapest működési pénzének felét. Cser-Palkovics arra hívta fel a figyelmet, hogy 2010 után történt egy adósságkonszolidáció, ami hatalmas segítség volt az önkormányzatoknak. 23 megyei jogú város pártállástól függetlenül soha nem kapott ekkora fejlesztési forrásokat, mint most. A működés tekintetében viszont vannak kérdőjelek számára is, egyetért abban, hogy az építésigazgatásnak az önkormányzatoknál kellene lennie. Karácsony megjegyezte, hogy a fővárosi önkormányzatnál a működési probléma egyre nagyobbá vált. Örül a fejlesztéseknek, például a vasúti hálózatnak, de a Liget-projektet nem támogatja, ezért nem éri meg szerinte az az állapot, hogy a kormány átvállalta a fejlesztések részét, de ők maguk működés terén nem rendelkeznek kellő mennyiségű saját forrással.

„Gyakorlatilag a csőd szélén állunk, ez nem egy költői túlzás. Az a baj 2010 előtthöz képest, hogy nem tud egy önkormányzat eladósodni, de ha nem tudunk 30 milliárd forintot felvenni kormányengedély hiányában, akkor nagyon nagy bajban leszünk” – mondta Karácsony Gergely.

 Cser-Palkovics elmondta, hogy a gépjárműadót valóban elvonta a kormány, szeretné, hogy ezt 2023-tól visszakapnák. Az iparűzési adó kapcsán szerinte nehezen értelmezhető az elvonás, mert a vállalkozásoknál maradt a pénz, nem a kormány kapta meg. Kijelentette, hogy iparűzési adó nélkül elképzelhetetlen az önkormányzati feladatok elvégzése, ezért reméli, hogy 2023-ban már nem marad ez az intézkedés.

(Kiemelt fotó forrása: videó)

Tíz regionális vasútvonalon, illetve vonalszakaszon augusztus elseje óta ideiglenesen vonathelyettesítő autóbuszok közlekednek. December 10-étől – a szokásos éves menetrendváltás keretében – kisebb mértékben ezeken is változik a közlekedés.