A kormányszóvivő szerint csak blöfföl a CEU a bécsi költözéssel

2018. október 25., 18:36

Szerző:

A kormány szerint a Közép-Európai Egyetem (CEU) bejelentése, hogy az amerikai diplomák kiosztását Bécsbe költöztetik, egy Soros-féle politikai blöff – mondta a kormányszóvivő csütörtökön, a CEU sajtótájékoztatójára reagálva.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott,

a Közép-Európai Egyetem ezelőtt is, ma is és véleményünk szerint a jövőben is Magyarországon fog működni. Az a bejelentés, hogy az egyetem az amerikai diplomák kiosztását Bécsbe költözteti, ennek a politikai blöffnek a része, a kormány pedig ilyenekre nem reagál, nem dolga ezekkel foglalkozni.

Kovács Zoltán
Fotó: MTI/Marjai János

Kovács Zoltán a további tárgyalásokra vonatkozó kérdésekre válaszolva azt mondta, inkább azokkal a tényekkel kellene a CEU-nak foglalkoznia, amelyeket már ezerszer közöltek velük.

– Az egyetem pontosan ismeri a magyar szabályozást, amelyek szerint működhetne, a tényleges megfelelés helyett azonban politikai blöff a válasz – tette hozzá a CEU volt hallgatója és nem mondott igazat.

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora csütörtök délután jelentette be, hogy az egyetem jövő évtől Bécsben folytathatja amerikai képzéseit és programjait, ha a magyar kormány december 1-ig nem írja alá a működését lehetővé tevő államközi megállapodást New York állammal. A rektor hangsúlyozta, hogy az egyetem mindig is betartotta a magyar törvényeket, és a 2017 tavaszán elfogadott, lex CEU néven elhíresült törvény feltételeinek is megfelelt.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.