A holland kereszténydemokraták is kivágnák a Fideszt az Európai Néppártból

2018. június 4., 11:18

Szerző:

Kizárnák a Fideszt az Európai Néppártból a holland kereszténydemokraták. A Politico napi hírlevelében – amelyet a hvg.hu szúrt ki – legalábbis a szlovéniai választás után Orbán Viktor a második téma, a cikk pedig az „Orbán végzete” címet kapta. A Politico a biztonság kedvéért megjegyezte:

„Nem, nem Soros az."

Orbán-Viktor az Európai Néppárt máltai kongresszusán

Azt írják, hogy a holland kereszténydemokrata párt,

a CdA indítványt fogadott el szombaton, hogy zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból.

A Fidesz ugyan a Európai Néppárt értékes tagja volt korábban, de azóta már átlépett egy határvonalat – hangzik az indoklás, amiért a hollandok ezért most a Fidesz tagságának az átmeneti felfüggesztését indítványozzák, valamint azt, hogy a pártvezetés szólítsa fel a Fideszt, hogy ha továbbra is az Európai Néppárt tagja akar maradni, vissza kell térnie a korábbi politikájához, amellyel megbecsült tagja volt az Európai Parlament jobboldali frakciójának. 

Olyannyira, hogy már többször írtunk arról, addig nem fog határozottan fellépni az Európai Néppárt az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedéseivel szemben, amíg az Európai Parlament legnagyobb, kereszténydemokrata frakciójának 12 tagja fideszes, márpedig az uniós parlamentben minden szavazatra szükség van. Ugyanakkor a Stop Soros elfogadása, valamint az igazságszolgáltatás megmaradt függetlenségének felszámolása igencsak nagy bajba keverhetik Orbánt, amit már pártja sem tűrhet zó nélkül – főként éppen a közelgő európai parlamenti választások előtt.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.