Fehér európaiak életteréért aggódó szélsőjobbos aktivistából a kormányközeli keresztény portál főszerkesztői székébe

Neonáci tüntetéseken vett részt, a fehér európaiak életterét féltette, Göebbels jelszavát skandálta, és az európai kultúra védőinek állította be a náci németeket Horváth Tamás, aki a vasarnap.hu című portál főszerkesztőjeként folytatja karrierjét.

2021. augusztus 12., 15:43

Szerző:

„Az európai fehér civilizáció ezúttal is kitermeli majd azt az életigenlő, elszánt ifjúságot, amely az élet minden területén harcba száll a sötétség erőivel, győzelemre viszi a világosság eszméjét, s megvédi a saját életterét” – ez jutott eszébe a karácsony ünnepéről Horváth Tamásnak. A 2019-es írást, amelyben többször is szerepelnek a „fehér Európa” és az „élettér” (németeseknek: Lebensraum) kifejezések, a 888 azóta sem távolította el oldaláról. Megütötte viszont az ingerküszöböt Horváth egy későbbi cikke, amelyet a szélsőjobboldaliak körében népszerű Kitörés napja alkalmából írt. Ebben a cikkben Otto Wöhler náci tábornok Szálasit és Hitlert éltető beszédét idézte, és az európai kultúra védelmezőjének állította be a Budapesten harcoló náci katonákat. Az eltávolított írás szerzője most új munkát kapott: a vasarnap.hu című, részben állami, részben EU-s pénzből működő kormányközeli keresztény portál főszerkesztője lett.

Horváth ezt mondta a Mandinernek új munkahelyéről: „a vasarnap.hu nem egy átlagos sajtóorgánum; nálunk a kollégák hivatásként fogják fel a munkájukat, és a nyilvánosság eszközeivel nap mint nap megvívják azokat a vallási, világnézeti, kulturális és politikai csatákat, amelyeknek az elvesztése végső soron az európai keresztény civilizáció végét jelentené”.

Az oldalt fenntartó Kovács K. Zoltán alapítvány pályázott például az European Solidarity Corps-nál, az Európai Bizottság szervezeténél: 2021-re meg is ítéltek nekik 13.512 eurót (4,8 millió forint) önkéntes projektek szervezésésre. Korábban ezen felül támogatta őket a Miniszterelnökség, a KDNP pártalapítványa és a Bethlen Gábor Alapkezelő is. A portál, amely eddig Vágvölgyi Gergely főszerkesztő keze alatt működött, a közelmúltban többször is észrevetette magát: írtak felháborodott cikket arról, hogy a Lego fekete „bőrű” figurákat is dob piacra, egy januári, családi erőszakot relativizáló véleménycikket pedig el is távolítottak az oldalról. Vágvölgyi most a Mandinernél folytatja pályafutását.

Helyére pedig érkezik Horváth, akinek szélsőséges megszólalásaiból és kötődéseiből komoly listát lehetne összeállítani. A Neokohn megtalálta Horváth 2011-ben, 16 évesen írt posztjait, amelyekben a holokausztot relativizálta. Azt írta: „én egy szóval sem mondtam, hogy nem volt holokauszt, csak nem biztos, hogy ilyen mértékben. Akkor már a Szamuely-fél zsidók unokái és nézhetnének a mi szemünkbe,” valamint hogy „épp itt a gond, alig van tárgyi bizonyíték” a holokausztról. Ezekről a kommentekről nemrég a Hit Rádiónak azt nyilatkozta, hogy „őszintén szólva nem is emlékeztem ezekre a konkrét hozzászólásaimra”, illetve hogy „igazából nincs mi miatt szégyenkeznem.”

Horváth aztán a 888.hu című kormánypárti blognál talált állást, ahol írt többek között arról, hogy „a cigányság antiszociális része bandákba verődve inzultálja a többségi társadalom tagjait,” illetve a már említett lebensraumos karácsonyi üdvözlete is itt jelent meg. Emellett aktívan részt vállalt az Erő és Elszántság nevű szélsőjobbos szervezet munkájában. A 24.hu videójából kiderül, hogy 2017-ben mikrofont is tartott egy tüntetésükön, amit az EU, a liberalizmus és a migráció ellen szerveztek. Itt a felszólalók többek között arról beszéltek, hogy mennyire büszkék fehérségükre, majd a tömeg később az „ébredj, nemzet, tombolj vihar!” rigmust skandálta – ezt eredetileg Joseph Goebbels, Hitler propagandaminisztere használta. A Hit Rádiónak adott szerdai interjújában arról is beszélt, hogy habár az Erő és Elszántságot nem találta pártként működőképesnek, a Fidesz mára tökéletesen képviseli azokat az értékeket, amiket ő is magának vall. 

Legközelebb 2020-ban irányult rá nagyobb figyelem, az ominózus cikk miatt, amit a Kitörés napjára publikált. Erről ekkor így írt Köves Slomó: „Horváth értelmezésében tehát a Magyarországot megszálló náci katonák és az akkor már nyilas magyar hadsereg az „európai civilizációt” védte, és az erre való „méltó megemlékezés” lehetőségét teremtette meg a magyar kormány nemzetpolitikájának elmúlt pár éve!”

A Tett és Védelem alapítvány pedig ezt közölte a cikkről: „A hírportál ezzel átlépte a vörös vonalat, ami a történelem totális félreértése mellett teljességgel szembemegy Magyarország nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeivel, a kormány antiszemitizmussal szemben hirdetett zéró tolerancia elvével, azzal, hogy az antiszemitizmus semmilyen formája nem válhat politikai érdekből szalonképessé Magyarországon és Európában. Mindezeken túl megalázó módon kezeli a náci őrjöngés áldozatainak emlékét.”

Horváth nemrég a Pesti TV-ben idézte fel, hogy a cikket megjelenés előtt G. Fodor Gábor főszerkesztő is látta, és hogy semmi kivetnivalót nem talált benne. „Tényszerűen el lehet mondani, hogy ezek a katonák az európai civilizációt védték,” állította. Arról is beszélt, hogy azért is érdemes megemlékezni a német és a magyar katonák „hősiességéről,” mert ha ők nem tartanak ki Budán, akkor „a vörös hadsereg valószínűleg elért volna Berlinig is.” Az adásból nem derült ki, hogy Horváth tisztában van-e azzal, hogy a vörös hadsereg 1945 májusában valóban elért Berlinig.

Megkerestük a 888 főszerkesztőjét, G. Fodor Gábort, hogy nyilatkozzon korábbi munkatársának viselt dolgairól. A főszerkesztő kollégánknak elmondta, hogy „nem tartja fontos ügynek a témát,” majd lecsapta a telefont. Az új főszerkesztő ügyéről megkérdeztük Bodrogi Gyulát is, aki nemrég interjút adott a vasarnap.hu-nak. A színművész azt mondta, hogy ha tudott volna Horváth ügyeiről, „akkor megkérdeztem volna a megérdeklődtem volna, vagy magától Horváth Tamástól kérdeztem volna meg, hogy igaz-e, amit róla állítanak. Természetesen teljesen elhatárolódok tőle, ha valaki nyíltan tagadja a holokauszt-katasztrófát. Ha Horváth Tamás náci nyilatkozatokat tett, akkor a főszerkesztőt meg kell büntesse a törvény. De nem az én tisztem pálcát törni felette.”

A Neokohn véleménycikkében pedig ezt írta Megyeri A. Jonatán rabbi: „Horváth tehát nem rendelkezik kellő ismerettel a holokausztról ahhoz, hogy ne üdvözölje a Führert. Nos, ha lesz igény rá, az ehhez szükséges korrepetálást bármikor szívesen megszervezzük neki.”

(Kiemelt kép: Facebook Horváth Tamás véleményoldala)