3 tiltólistás gyümölcs, ami cukorbetegség esetén kerülendő, de nem minden esetben
A cukorbetegség jelentősen befolyásolja a táplálkozást, még akkor is, ha egészséges élelmiszerekről van szó.
Amikor valakit diabétesszel diagnosztizálnak, az orvosok és a dietetikusok felhívják a figyelmet arra, hogy milyen étrendet kell követnie a betegnek. Természetesen az egészséges táplálkozás elengedhetetlen, ám a cukorbetegség még az olyan, egyébként egészséges élelmiszerek esetén is korlátozó tényező, mint például a gyümölcsök. A pácienseknek el kell fogadniuk, hogy még az egészséges ételek esetében sem mindegy, hogy miből mennyit esznek, egyes tételeket pedig mindenképpen kerülniük kell – mutatott rá az EatingWell.
Azt azonban fontos leszögezni, hogy míg egyes szénhidrátforrásokat valóban teljesen ki kell iktatni diabétesz esetén, addig a gyümölcsök esetében a kulcskérdés inkább az, hogy azokat mikor és milyen mennyiségben fogyasztják el a betegek. Néhány fajtát egyes orvosok egyáltalán nem javasolnak, más szakemberek azonban úgy vélik, minimális mennyiségben ezeket be lehet, és be is kell építeni a cukorbetegek étrendjébe, ugyanis cukortartalmukat leszámítva számos fontos tápanyagot tartalmaznak.
A szakértők azt is elárulták, melyek azok a gyümölcsök, amelyekből nem szabad sokat fogyasztani, ám néha ezekre is szüksége van az emberi szervezetnek.
Cukorbetegség esetén ezek a tiltott gyümölcsök
Az avokádó elsősorban magas zsírtartalma miatt került be a tiltott gyümölcsök közé, hiszen a diabétesszel élőknek a zsírbevitelre is figyelniük kell, mivel a cukorbetegség növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, amelyhez a nagy mennyiségű zsír fogyasztása is hozzájárul. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy az avokádó nem tartalmaz cukrot, és nem befolyásolja a glikémiás indexet. Ezzel szemben rengeteg fontos tápanyagot tartalmaz, egy 2023-as kutatás szerint pedig az avokádó fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is.
Az egyik leggyakrabban emlegetett tiltott gyümölcs a banán, amelyet elsősorban magas cukortartalma miatt bírálnak sokan. Az éretlen, zöld banán azonban olyan rostokat tartalmaz, amelyek bizonyítottan csökkentik a vércukorszintet. Bár az érett banán cukortartalma valóban magasabb, ám például akinek alacsony a vércukra, emiatt pedig rosszul van, annak mindenképpen érdemes fogyasztania ebből az értékes gyümölcsből. További előnye, hogy a bélrendszerre is pozitív hatást gyakorol.
A citrusok közül sokan a narancsot sem javasolják a cukorbetegeknek, pedig ez is egy olyan gyümölcs, amelyet alkalmanként fontos lenne elfogyasztaniuk a betegeknek, már csak magas C-vitamintartalma miatt is. Tény, hogy viszonylag magas cukortartalma van, a szűrt narancslevet valóban érdemes mellőzni. Maga a gyümölcs azonban hasznos rostokat tartalmaz, és egy-egy gerezd akár a főételekbe is bekerülhet, mint kiegészítő, hiszen segít a teltségérzet elérésében, ami megakadályozza a túlevést, illetve csillapítja az éhségérzetet. Ez a cukorbetegek esetében hatalmas jelentőséggel bír.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)