Bodrogi Gyula: A vasárnap.hu főszerkesztőjét a náci kijelentései miatt meg kell büntetni

A Nemzet Színésze szerint, aki tagadja a holokausztot, nem normális. 

2021. augusztus 12., 11:53

Szerző:

Bodrogi Gyulával a keresztény konzervatív lap, a vasárnap.hu a Vadászati Világkiállítás nagyköveteként készített interjút, amit csütörtökön vezető hírként adtak le. A Nemzet Színésze annak a lapnak adott interjút, amelyikről a Neokohn megírta, hogy főszerkesztője nyíltan náci kijelentéseket tett tíz évvel ezelőtt, és tagadja a holokausztot. Bodrogi Gyula a 168-nak elmondta: nem tudta, hogy Horváth Tamás holokauszttagadó, náci nyilatkozatokat tett, de ha tisztában lett volna vele, akkor sem érdekelte volna. A színész szerint ha náci, és holokauszttagadó, akkor azért a törvény előtt kell felelnie. 

A vasárnap.hu nemrég kinevezett főszerkesztőjét azért vették össztűz alá egyes sajtóorgánumok, mert a férfi 2011-ben holokausztot relativizáló posztokat írt és a neonáci kötődésű Erő és Elszántság tüntetéseinek is aktív részese volt. Sokak azt is furcsának tartják, hogy korábbi cikkében hősnek tartja a budavári kitörés résztvevőit. Bodrogi Gyulát a 168 telefonon kérdezte meg, hogy tudott-e Horváth Tamás korábbi náci nyilatkozatairól, és ha igen, akkor ennek ellenére vállalta-e az interjút. 

A vasárnap.hu főszerkesztője 2011-ben holokauszttagadó nyilatkozatokat tett. Amikor az interjút készítették önnel, akkor erről tudott?

Nem dehogy, nem követem a közéletet és a politikát. El se hiszem, hogy létezik olyan, aki tagadja a holokausztot. Ilyen hülyeséget. Ha erről tudtam volna, akkor megkérdeztem volna a megérdeklődtem volna, vagy magától Horváth Tamástól kérdeztem volna meg, hogy igaz-e, amit róla állítanak. Természetesen teljesen elhatárolódok tőle, ha valaki nyíltan tagadja a holokauszt-katasztrófát. Ha Horváth Tamás náci nyilatkozatokat tett, akkor a főszerkesztőt meg kell büntesse a törvény. De nem az én tisztem pálcát törni felette.

Ismerte a főszerkesztőt, amikor elvállalta az interjút? 

Ilyen nincs. Nézze, nem ő készítette velem az interjút, nem is találkoztam vele. Ha valaki engem felhív, akkor nézzek utána, hogy ki a főszerkesztője? Én  mindig szívesen adok interjút, párttól és hovatartozástól függetlenül. Ez engem nem érdekel, nem szoktam megkérdezni, hogy ki a fő főnök. Ez csak arra jó, ha valaki balhét akar, de én nem ilyen vagyok. 

Ha ismerte volna Horváth Tamás korábbi holokauszttagadó nyilatkozatait, akkor adott volna interjút, ezután fog?

A vasárnap.hu teljesen normális cikket készített velem. Ha provokatív kérdéseket tettek volna fel, akkor arról nyilván azt mondom, hogy arról nem nyilatkozom. A főszerkesztőt a saját bűneiért meg kell büntetni, de a lap újságíróinak Horváth Tamástól függetlenül adok interjút. Nem érdekel a tulajdonosi kör. Ha egyébként ő készítette volna az interjút velem és bizonyítottan náci kijelentéseket tett, akkor nem állnék vele szóba. 

(Kiemelt kép: A Páger Antal-színészdíj idei kitüntetettje, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész a Nemzet Színésze az elismerés átadásán a makói Hagymaházban 2020. február 2-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI)