400 millió forintba került eddig a sosem használt lélegeztetőgépek tárolása

Több, mint 10 ezer lélegeztetőgép várakozik kibontatlanul a raktárokban, és bár próbálták őket eladni és elajándékozni, a nagy részük még mindig kihasználatlan. A kormányzati tájékoztatási központ azt mondta: ez stratégiai készlet.

2022. december 24., 21:42

Szerző:

Több, mint 10 ezer lélegeztetőgép várakozik kibontatlanul a raktárokban abból a 16 ezer gépből, amiket még a pandémia ideje alatt szerzett be Magyarország, javarészt Kínából, összesen nagyjából 300 milliárd forintért. A beszerzés viták kereszttüzében állt, mert a kormány különös módon, közvetítőcégeken keresztül kötötte meg az üzletet; voltak olyan cégek is, ahonnan a közelmúltban több milliárdos hasznot vettek ki a tulajdonosok, majd rövid úton meg is szüntették a őket – írja a Telex.

Az árukon kívül a beszerzett mennyiség is túlzásnak tűnt; maga Orbán Viktor is azt mondta a járvány csúcspontján, hogy az egészségügynek 7-8000 lélegeztetőgépre lenne szüksége, ennek végül a kormány a dupláját szerezte be. A használatba állított műszerek minőségéről és megbízhatóságáról is hajmeresztő dolgokat mondtak az orvosok.

Az RTL Híradójából az derült ki, hogy a 10 ezer darab lélegeztetőgép raktározásának költsége eddig nagyjából 400 millió forintra rúg. Szijjártó Péter tájékoztatása szerint megpróbálták eladni a kihasználatlan gépeket, illetve több százat el is ajándékoztak belőle, ám a nagy részük továbbra is csak porosodik. A kormányzati tájékoztatási központ RTL-nek adott válaszként azt írta, hogy ez egy stratégiai készlet, ami a magyar emberek biztonságát szavatolja a járványok, háborúk és migráció által nehezített évtizedben.

(Kiemelt kép: A Csehországnak adományozott lélegezetőgépeket pakolják egy kamionba Gödöllőn 2020. október 25-én. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)

 

 

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.