Megszüntetik az állami lélegeztetőgép-bizniszen egyik legnagyobbat nyerő céget

Már nem létezik az a milliárdokat szakító cég, ami 2020-ban közel 17 milliárd forintot kapott a magyar államtól lélegeztető cégek beszerzésére. A nyereséges üzlet után felszámolásra került cégből a tulajdonosok milliárdos osztalékok kifizetését élvezhetik.

2022. december 21., 10:01

Szerző:

Noha a beszerzésben több társaság volt a külügyi tárca partnere, a legnagyobb figyelmet a magyar tulajdonú Fourcardinal Kft. kapta, ők kapták a fent említett 17 milliárd forintos összeget a lélegeztetőgépek beszerzésére. Korábban ez a cég működtette az egyiptomi kereskedőházat és közel állt Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójához, Rahói Zsuzsannához – számolt be az mfor.hu.

„2020. április 20-án aztán két ügyvéd, Veréb Balázs és Vámosi-Nagy Zsolt létrehozta az SRF Silk Road Fund Holding Zrt.-t és még ugyanezen a napon a Fourcardinal taggyűlése úgy döntött, hogy ez a még csak alapítás alatt álló zrt. 10 százalékos tulajdonrészt vásárolhat a Fourcardinal Tanácsadó Kft.-ben, a profit pedig nem a kft. főtulajdonosáé lesz, hanem 7/8-ad részben még bejegyzés alatt álló részvénytársaságé.” Az mfor.hu hozzáfűzi:

a Külgazdasági és Külügyminisztérium még aznap aláírta az ezer darab kínai lélegeztetőgép vásárlásáról szóló 17 milliárd forintos szerződést.

A Fourcardinal Kft 2020-as és 2021-es éves beszámolója alapján a lélegeztetőképek beszerzése sikeresen lezárult. A cég ezek után rövid időn belül a „a végelszámolás áldozatává vált.” Az eljárást 2021. szeptember elsején indították el, és a végbíróság 2022. május 10-án törölte a Fourcardinalt.

Milliárdos osztalékok 

A tulajdonosok a külüggyel kötött biznisz nyomán tehát a 2020-as 15,9 milliárdos profitból 15,4 milliárdot, a 2021-es év 2,2 milliárdos nyeresége után pedig – az eredménytartalékot is megcsapolva - 2,8 milliárdot kaptak. A Silk Road Funding Zrt. ebből 15,9 milliárdot kapott, a maradék 2,2 milliárd a többségi tulajdonoshoz, Nagy Beatrixhoz került. A Silk Road idei május végi taggyűlésén pedig további 8,05 milliárd forintos osztalék tulajdonosok részére történő kifizetéséről is szó volt.

A jelek szerint a Silk Road Fundot a Fourcardinalhoz hasonlóan eltüntetik a működő cégek sorából a tulajdonosok, bár az adminisztartív jellegű munka nagy részét már nem fogják kivárni. Miután 2022. december 8-án bejegyezték, hogy a zrt. 100 százalékos tulajdonrésze a vértesszőlősi lakhellyel rendelkező Balázs-Hörömpöli Anett birtokába került, az új tulajdonos arról határozott, hogy jogutód nélkül végelszámolja a társaságot. A folyamatot ugyanaz a cég fogja elvégezni, amelyik a lélegeztetőgépek beszerzését lebonyolító Fourcardinal Kft. leépítését csinálta.

(Kiemelt képünk illusztráció: Koronavírussal fertőzött, lélegeztetőgépre kötött beteget lát el egy védőfelszerelést viselő orvos az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. április 21-én. Fotó: MTI/kormany.hu | Árvai Károly)

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.