A minisztérium nem titkolhatja tovább, mennyiért adta el a lélegeztetőgépeket

Iszonyú nagy pénzeket fizettek értük.

2022. április 23., 14:27

Szerző:

A Transparency javára döntött a Fővárosi Törvényszék abban a perben amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben indított – írja az Index.hu.

 

A magyar állam, túllépve az egészségügyi kapacitások és az észszerűség által szabott határokon, nem kevesebb mint 300 milliárd forintért vásárolt össze több mint 17 ezer készüléket.

A bevásárlást követően, miután a beszerzett eszközök nagy része raktárban porosodott és a túlvásárlás ténye a kormánynak is feltűnt, az EMMI kapta a feladatot, hogy a feleslegtől viszonteladás címén megszabaduljon. A Transparency International Magyarországközérdekűadat-igénylés útján próbálta kikérni a továbbértékesítésekre vonatkozó adatokat, azonban miután a tárca megtagadta a válaszadást, bírósághoz fordult.

A Fővárosi Törvényszék most meghozott elsőfokú ítélete alapján az EMMI nem titkolhatja az adatokat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma többek között egy vonatkozó alkotmánybírósági határozatra hivatkozva érvelt az adatok kiadása ellen, azonban a Fővárosi Törvényszék a tárca érvelését elutasította.

Emellett az EMMI alperesként azzal igyekezett elhajolni a számára kellemetlen feladat elől, hogy a tárca szerint nem kötelessége a lélegeztetőgépek viszonteladásáról szóló adatok összegyűjtése és rendszerezése, így ilyen formában nem is kötelezhető azok kiadására.

A bíróság azonban a továbbértékesítésről szóló kormányhatározat vonatkozó pontjai alapján megállapította, hogy igenis az EMMI feladata volt az érintett lélegeztetőgépek tételes összeírása, így arról pontos listákkal kell rendelkeznie.

 

(Kiemelt kép: Gödöllő, 2020. október 25. A Csehországnak adományozott lélegeztetőgépeket pakolják egy kamionba Gödöllőn 2020. október 25-én. A magyar kormány 150 invazív lélegeztetőgéppel segíti Csehországot a koronavírus-járvány elleni védekezésben. MTI/Balogh Zoltán)

 

16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.