A Magyar Posta augusztusban bezárt 100 postát

Augusztus elsejei hatállyal országszerte megközelítőleg 100 postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárt postahivatalok többsége kistelepüléseken működött, de budapesti postahivatal is érintett a döntés. 

2024. augusztus 2., 07:00

Szerző:

Költségracionálás miatt nagyjából 100 postahivatalt zártak be azonnali hatállyal augusztus elsején, az alacsony forgalom miatt ugyanis csak veszteségesen lehetett működtetni őket – számolt be a 24.hu. Úgy tudják, leginkább az 1500 fő alatti kistelepüléseket érint az intézkedés, és bár hivatalos lista nincs ezekről, példaként az alábbiakat említik: Lad, Sonkád, Ecseg, Csokvaomány, Szigetbecse, Homokszentgyörgy, Zalahaláp, Pusztazámor, Pécsely és Sáregres.

A Magyar Posta mélyen hallgat

A lap információi szerint a „Postások” Facebook-csoportban naok óta érkeznek a bezárásokról szóló bejegyzések. Jellemzően1500 fő alatti kistelepüléseket nevesítenek, egyebek közt Lad, Sonkád, Ecseg, Csokvaomány, Szigetbecse Homokszentgyörgy, Zalahaláp, Pusztazámor, Pécsely és Sáregres postahivatala zárt be, vagyis ország egymástól távol eső pontjain egy időben került lakat a postákra. Pontos lista a megszűnő postákról egyelőre nem került nyilvánosságra.

Dolgozói becslések szerint mintegy 90–100 postahivatal zárt be országszerte.

A lap kereste az ügyben a Magyar Posta Zrt.-t, szerették volna megtudni, mi a hivatalos oka a bezárásoknak, hány hivatalt érint, hányan veszíthetik el emiatt az állásukat, valamint azt is, várhatók-e újabb bezárások, választ azonban nem kaptak.

Megerősítette értesülésüket Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke, aki elmondta azt is, a Magyar Posta automatikusan felajánlja az állásukat veszített dolgozóknak a környező településeken elérhető postai álláshelyeket, amennyiben vannak ilyenek.

A postabezárási hullám már több mint egy éve elkezdődött, az akkori tervek arról szóltak, hogy a kistelepüléseken az állandó hivatalok feladatait vagy az önkormányzatok bevonásával látnák el, vagy mobilpostával váltanák ki. 

A postbezárások azért is meglepóek, mert néhány napja még Závogyán Magdolna államtitkár arról beszélt, hogy a Magyar Postával való együttműködés keretében új típusú partnerprogram indul, s a közművelődési intézmények munkatársainak átcsoportosításával ott is működhet postai szolgáltatás, ahol másként megszűnt volna.

(Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP)