Drámai dolog derült ki a várható élettartamról

Egy új tanulmány szerint a születéskor várható élettartam már nem növekszik olyan ütemben, mint a 20. században. 

2024. október 8., 16:21

Szerző:

A 20. század során az orvostudomány javulása az élet radikális meghosszabbodását eredményezte, egy új tanulmány azonban most arra mutat rá, hogy a várható élettartam a magas jövedelmű országokban már nem növekszik. 

A várható élettartam már nem növekszik jelentősen  

A kutatás tanúsága szerint a 20. században minden eltelt évtizeddel a születéskor várható élettartam – a magas jövedelmű országokban – nagyjából három évvel nőtt. A várható élettartam növekedését kezdetben a gyermekek halálozási arányának csökkenése, majd a középkorúak és az idősek halálozási arányának csökkenése követte. Az Egyesült Államokban 1900-ban a születéskor várható élettartam átlagosan mindössze 47,3 év volt, ez 2000-re 76,8 növekedett. Az új tanulmány viszont azt sugallja, hogy a várható élettartam robbanásszerű növekedése a 21. században már nem fog bekövetkezni. 

Az öregedés nem kerülhető el, de...  

A megrekedés legvalószínűbb magyarázata, hogy az emberiség mostanra kezdi megközelíteni a várható élettartam felső határát. A szerzők kiemelik, azt tudjuk, hogyan lehet elkerülni, hogy a gyerekek meghaljanak mondjuk a kanyaróban, de a biológiai órát nem lehet megállítani. Ami viszont folyamatosan ketyeg, ahogy valaki eléri a 60-70. életévét. Jay Olshansky, a tanulmány vezető szerzője egyébként arról beszélt, hogy a tudósok olyan gyógyszereket kifejlesztésén dolgoznak, melyek lassíthatják az öregedés folyamatát, de végső soron a dolog nem elkerülhető. 

Az életmódbeli tényezők fontossága 

Persze, ahogyan arról lapunk is beszámolt a biológiai életkor visszafordítása néhány életmódbeli változtatással lehetséges, aminek köszönhetően a várható élettartam is növekedhet. A minőségi ételek, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, valamint a testmozgás mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy valaki hosszú ás boldog életet éljen. Sőt, egyébként érdemes lehet néhány szokást átvenni a Japánoktól is, ahol a várható élettartam jelentősen magasabb, mint bárhol máshol. A japán szokásairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

(Forrás: Live Science, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)