Veszélyes lehet az úszás, ha ebben a betegségben szenved

Bármennyire is jól esik az úszás a nagy melegben, vannak, akiknek kerülniük kell ezt a mozgásformát. 

2024. július 10., 12:52

Szerző:

Az úszás az egyik leginkább ajánlott sport, ami az egészségre is számos pozitív hatással bír, ebben a mostani forróságban pedig különösen jól esik. Bizonyos betegségekben szenvedőknek mégsem ajánlják az orvosok ezt a mozgásformát, de van olyan eset is, amikor végezhető, de csak kellő körültekintéssel – írta meg a Termál Online. A legfontosabb tudnivaló, hogy a szívinfarktust követő három hónapban, kezeletlen magas vérnyomás és szívelégtelenség esetén az úszás egyáltalán nem ajánlott. Szívelégtelenség esetén azért különösen veszélyes az úszás, mert vízbe merüléskor a szívizom terhelése megnövekszik, ami a szív működésének romlásához vezet. Ezt azonban a betegek nem mindig érzékelik. 

További szív-és érrendszeri betegségek esetén is fontos úszás előtt egyeztetni a kezelőorvossal. Idősebb szívbetegeknek pedig figyelni kell arra, hogy 28 Celsius foknál hidegebb vízben fokozatosan szoktassák hozzá szervezetüket a vízhőmérséklethez. A hideg víz hatására ugyanis összeszűkülhetnek a bőrerek, ami megemelheti a vérnyomást és problémát okozhat. 

Néha csak egyes úszás fajták tiltottak

Vannak olyan esetek, amikor maga az úszás engedélyezett, csupán bizonyos úszás fajták nem ajánlottak. Például a mellúszás nem ajánlott térdproblémák vagy porckorongsérülés esetén. Scheuermann-betegség, ami a gerincoszlop fejlődési zavarával járó betegség esetén szintén az óvatosság a fontos, mivel a helytelen technikával végzett mellúszás kóros feszülést okozhat a hátizmokban. Emellett a túlzásba vitt mell-vagy gyorsúszás valamint a pillangóúszás a mellizmok túlzott feszességéhez vezethet, így végül többet árthat mint segít. 

Vannak olyan helyzetek, amikor az úszás az egészséges szervezettel rendelkezőknek sem ajánlott. Műtét után 7-10 napig kerülni kell a strandokat, fürdőket, de ez az időszak hosszabb is lehet, ha a seb nehezebben gyógyul. Természetesen nem ajánlott az úszás, sőt, még a medencében ülés sem, ha valaki lázas, fertőző betegségben szenved, nyílt sebe, fertőző bőrbetegsége, vizelettartási problémája van, vagy eszméletvesztéssel járó állapotban szenved. 

(Kép forrása: Pixabay)