Úszás – a test és lélek karbantartója

Szabadidős tevékenységként, de akár egy sérülés utáni terápia részeként az úszás rendkívül egészséges sport a legtöbb ember számára, függetlenül a korunktól vagy az edzettségi szintünktől. No de hogyan kell jól úszni?

2024. június 9., 12:00

Szerző:

Az úszás az egyik leginkább ízületkímélő sport, amely egyszerre több izomcsoportot is igénybe vesz, javítja az erőnlétet és ezáltal a szív- és érrendszert, mindezt alacsony sérülésveszély mellett – írja a Gesundheit.de.

De természetesen nem mindegy, hogyan csináljuk.

Úszáskor a kocogással ellentétben csekély terhelés éri az ízületeket. Ezért ízületi problémákkal küzdő vagy túlsúlyos emberek számára is alkalmas. A víz felhajtóerejének köszönhetően szinte súlytalannak érezhetjük magunkat, így a már nem különösebben mozgékony emberek is könnyebben tudják végezni ezt a sportot.

Emellett úszáskor a felsőtestben és a lábakban nagyon sok izom aktivizálódik és dolgozik a szív- és érrendszer. Rendszeres úszással különösen a szívizom erősödik. Ez azt jelenti, hogy hosszú távon több oxigént tud felvenni, és ezáltal hatékonyabbá válik a szivünk.

Az úszás nem csak a test, az agy jó barátja is

Az úszás a pszichére és az agyra is egészséges hatással van. Tanulmányok szerint a rendszeres és kitartó úszás fokozza a BDNF (idegi növekedési faktor), vagyis egy természetesen előforduló protein termelődését, amely megújítja és helyreállítja az agy neuronális kapcsolatait. Ez pozitív hatással van a teljesítményre és az agyműködésre. Ezenkívül hatással van a mentális egészségre és a stressz, a depresszió és a szorongás leküzdésére is.

Ezenkívül a tartós úszás más hírvivő anyagokat is felszabadít, így a hangulatjavító szerotonint és dopamint, amelyek támogatják mentális egészségünket. A megnövekedett véráramlás a szervezetben endorfint szabadít fel.

Csak úgy eszi a kalóriát

Általában minden rendszeres testmozgás tartós hatással van a kalóriafogyasztásra: a mozgással nő az anyagcsere sebessége, ami azt jelenti, hogy több kalóriát éget el még pihenés közben is. Ezért elvileg bármilyen úszástechnika alkalmas az egészség megőrzésére. Ráadásul még a rákos sejtek növekedését is lassítja a testmozgás.

Mindazonáltal az egyes úszási stílusok különböznek az energiafelhasználásban, és így az elégetett kalóriák mennyiségében is. Emiatt, ha úszással szeretne fogyni, nemcsak a rendszerességre, hanem a helyes technikára is figyelnie kell. Ehhez megfelelő úszó tanfolyamok ajánlottak.

Tokió 2020

 

Úszás a fogyás érdekében: minden a technikán múlik

Alapvetően négy különböző úszási stílust lehet megkülönböztetni: mellúszás, hátúszás, gyorsúszás és pillangó. Különböző intenzitásúak és ezért eltérő a kalóriafogyasztásuk. Az egyes úszástípusok helyes végrehajtása az egészség szempontjából is nagy jelentőséggel bír. A helytelen testtartás egészségügyi problémákat okozhat, vagy ronthatja a meglévőket, ahelyett, hogy enyhítené azokat. Éppen ezért ajánlott úszóleckét is venni, ami segíthet a különböző stílusok megfelelő elsajátításában.

A mellúszás átlagosan 200 kilokalóriát fogyaszt 30 perc alatt. Ez a stílus gyengéden edzi a szívet és a tüdőt. Fontos, hogy a nyújtás fázisában lélegezzen ki, és hajtsa le a fejét a vízbe, hogy ne terhelje negatívan a nyaki gerincet és a nyakat. Ha a fejünket a víz felszíne felett fix helyzetben tartjuk, hátunk ívelt marad, nyak- és hátizmai pedig megfeszülnek.

A 30 perces hátúszás körülbelül 250 kalóriát éget el. Ez a stílus mindenekelőtt stabil törzsizmokat és jó vállmozgást igényel, és különösen alkalmas azoknak, akik sokat ülnek. Mivel lélegezéshez nem kell forgatnia a fejét, így a nyaki izmok ellazulnak.

A gyorsúszás a leghatékonyabb fitnesz technika, és ez igényli a legtöbb kitartást és erőt. A szervezet átlagosan 300 kilokalóriát használ fel 30 perc alatt. A helyes légzés fontos szerepet játszik itt, és a fejnek kiegyensúlyozottan kell forognia mindkét oldalra, nem csak az egyik oldalra.

A pillangó a technikailag legigényesebb és legfárasztóbb úszássport, 30 perc alatt körülbelül 450 kilokalóriát éget el. Ebben a stílusban a test hullámokban mozog, és speciális lábrúgás szükséges.

A tapasztalt úszók beállíthatják edzéseik hosszát és sebességét, és így fokozatosan növelhetik a terhelést.

Izomépítés úszással

Az úszás általában jót tesz a hátnak és stabilizálja a testet. Különösen a hátizmokat edzi, de erősíti a váll, a gyomor és a fenék izmait is. Az ezzel az úszási stílussal elérhető megnövelt sebesség a szív- és érrendszert is optimálisan megterheli.

A hátúszás az alakodnak és a testtartásodnak is jót tesz: a gerinc megnyúlik, a vállak hátrahúzódnak, így a hétköznapokban is egyenesen tudsz járni. A gyomor, a kar, a láb és a fenék izomcsoportjai is aktiválódnak.

A mellúszás különösen erősíti a mellkas izmait, tonizálja a lábakat, és jó edzés a tricepsz számára. Ezenkívül a hát felső része is ésszerűen megterhelődik, feltéve, hogy a megfelelő technikát alkalmazza.

A pillangóstílus is elsősorban a felsőtestre hat: a mell- és hasizmok, valamint a karok végzik a munka nagy részét. A pillangóstílus persze nem egyszerű, nem véletlen, hogy ezt az úszásnemet tanulják meg utoljára a gyerekek. Ide kattintva most kiváló tanácsokat kaphat Kapás Boglárkától.

(Képünk illusztráció / Pexels)