Szingapúr rájött a hosszú élet titkára

Szingapúrban egyre hosszabb a várható élettartam. 

2024. október 17., 11:41

Szerző:

A világon kevés olyan hely van, ahol olyan drasztikusan megugrott volna a születéskor várható élettartam, mint Szingapúrban. Az országban egy 1960-ban született gyermeknek még csak 65 évnyi életet jósoltak, de ma egy Szingapúrban született gyermek a becslések szerint több mint 86 évet élhet. Ráadásul 2010 és 2020 között megduplázódott a 100 évesek száma is. A kérdés már csak az, mit tudhat Szingapúr? Tényleg rájöttek volna a hosszú élet titkára

Egészségtudatos szemlélet 

A hatalmas, várható élettartambeli ugrás nagyrészt a kormány politikájának, valamint olyan intézkedéseknek köszönhető, amik óriási hatással voltak a lakosok egészségére is jólétére. Szingapúrban ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos szemlélet elterjesztésére – írja az economx a BBC cikkére hivatkozva. Az egyik helyi lakos – Firdaus Syazwani, a Dollar Bureau pénzügyi tanácsokkal foglalkozó blogjának vezetője – elmondta a cigaretta, illetve az alkohol súlyos megadóztatása, ami szigorú nyilvános dohányzási tilalommal is párosul nemcsak az egyén egészségét javítja, de a köztereket is barátságosabbá és tisztábbá teszi. Arról pedig már nem is beszélve, hogy így nincs többé passzív dohányzás. Syazwani továbbá arról is beszélt, az olyan intézkedések, mint a kötelező tápanyag-jelölés és az italok cukortartalmának csökkentése észrevehető változást hoztak a közegészségügyi tudatosság terén. 

„Bár még nem tudni, ez a kezdeményezés mennyire hatékony, én személy szerint inkább kerülöm a cukros italokat”

– magyarázta. 

Szingapúr a legjobb  

Szingapúrban egyébként az egészségügyi rendszer is elismert, mind az ellátás minősége, mind pedig a költségek kordában tartása szempontjából. 2023-ban a s Legatum Prosperity Index a világ legjobbjának minősítette az országot az állampolgárok egészségi állapota és az egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférhetőség tekintetében. Fontos kiemelni, hogy a várható élettartam növekedésében nemcsak az egészségügy játszik szerepet.

A gyaloglás ösztönzése 

Más intézkedésekkel, például a jól szervezett tömegközlekedéssel igyekeznek ösztönözni a gyaloglást, a mindennapi testmozgást. Mindeközben pedig az ország tisztán tartása is prioritást élvez, sőt biztonságérzetet és nyugalmat ad a lakosoknak. Szingapúr a zöld területek városi életbe való beillesztésére is összpontosít, a város központjában például található egy trópusi kert, melyek az Unesco Világörökség részeként is elismertek. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)