Erre figyeljen, hogy sikeres legyen a nyári fogyókúra

Itt a nyár, sokan ilyenkor kezdenek fogyókúrába, ám ehhez érdemes betartani néhány alapszabályt a táplálkozást illetően.

2024. június 17., 19:58

Szerző:

Ahhoz, hogy a nyári fogyókúra eredményes legyen, egyáltalán nem mindegy, hogy ki milyen diétát követ – hívta fel a figyelmet a ToneOp.

Egyénenként eltérő lehet, hogy kinek milyen diéta válik be, az azonban biztos, hogy a súlycsökkenéshez az aktív testmozgáson kívül arra is szükség van, hogy a fogyni vágyó személy az életmódján, ezen belül pedig a táplálkozási szokásain is változtasson.

Arra is nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy koplalás helyett a megfelelő tápanyagok bevitelével a szervezet működőképes állapotban maradjon, ugyanis csak így őrizhető meg az egészség a fogyókúra során is.

Ma már sokféle diéta közül válogathat, aki szeretne leadni néhány kilót, de aki elég kitartó, akár nagyobb súlyfeleslegtől is megszabadulhat. A szakemberek szerint a fogyókúra megkezdése előtt érdemes mindenkinek tájékozódni, hogy melyik diéta milyen tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen ez segíthet megtalálni a legideálisabbat.

A fogyókúra típusának meghatározása kulcsfontosságú

A kiegyensúlyozott étrend nélkülözhetetlen az eredményes nyári fogyáshoz, hiszen csak a teljes értékű táplálkozás biztosítja, hogy a szervezet megkapja az összes szükséges tápanyagot a diéta alatt is. Ehhez olyan ételekre van szükség, amelyek elősegítik a jóllakottság-érzet kialakulását és az energiaegyensúlyt is fenntartják.

A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok az egyének, akik a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, sovány fehérjékben és egészséges zsírokban gazdag, kiegyensúlyozott étrendet követik, sokkal nagyobb sikereket érnek el, mint azok, akik a megvonásos diétákat követik. Azt is fontos megemlíteni, hogy a testösszetételük is sokkal előnyösebbé válik, így a szakemberek szerint érdemes erre is nagy hangsúlyt fektetni.

Eredményes lehet az időszakos böjt is. Ennek lényege, hogy a fogyókúrázó csak a nap egy rövid időszakában étkezik, és a nap 24 órájának jelentős részében kizárólag vizet fogyaszt. Természetesen ilyenkor is figyelni kell a megfelelő táplálkozásra. A diétázók többsége azt a megoldást választja, hogy este 18:00 és délután 13:00 között csak folyadékot fogyaszt, a fennmaradó 5 órában azonban bevisz minden szükséges tápanyagot a szervezetébe.

A mediterrán diéta a súlycsökkenésen kívül azért is nagyon előnyös, mert a kutatások bebizonyították, hogy a déli országok táplálkozási szokásai összefüggésbe hozhatóak a lakosságban tapasztalható szívbetegségek alacsonyabb arányával. Ennek hátterében az állhat, hogy a mediterrán étrend alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor magas rosttartalommal rendelkezik, és a legtöbb étel segít elérni a jóllakottság-érzetet.

A szakemberek elsősorban olyan, tápanyagokban gazdag ételek fogyasztását javasolják, mint a teljes kiőrlésű gabonák, a sovány fehérjék, a diófélék és az olívaolaj, valamint a bőséges gyümölcsökből és leveles zöldségekből álló fogások is előnyösek. Az egészséges összetevők ezen kombinációja támogatja a fogyást, miközben hozzájárul a szív- és érrendszer optimális működéséhez és az egész szervezet egészségéhez.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)