A túl gyors fogyás akár veszélyes is lehet

A fogyókúra és a túl gyors fogyás komoly problémákat idézhet elő egyeseknél.

2024. június 7., 17:49

Szerző:

A fogyókúra során az izomtömegvesztéssel is számolni kell, ami a gyors fogyás egyik legnagyobb veszélye – hívta fel a figyelmet az Egészség Kalauz.

Ha valaki nem körültekintő a fogyókúra során, és csak a gyors fogyásra és az elérni kívánt súlyra összpontosít, könnyen előfordulhat, hogy amilyen gyorsan lefogyott, olyan gyorsan vissza is szaladnak rá a felesleges kilók.

Csakhogy eközben az izomtömegéből is veszít a fogyókúrázó, ami később komoly problémákhoz vezethet. A jojó-effektus megelőzhető egy jól előkészített életmódváltással, ám sokan erre nem fektetnek túl nagy hangsúlyt.

Aki az erőszakos módszereket alkalmazza, például fogyást elősegítő gyógyszereket alkalmaz, vagy túl drasztikus diétát követ, esetleg súlycsökkentő műtéten esik át, ugyan megszabadul a zsírtömeg jelentős részétől, ám ezzel együtt az izomtömegéből is veszít. A jelenség neve sarcopenia, amely különösen azokat a betegeket fenyegeti, akiknek gyakran változik a testsúlya. A folyamatos fogyás, majd hízás veszélye éppen abban rejlik, hogy megváltozik a páciensek testösszetétele.

A túl gyors fogyás soha nem tartós

A szakemberek gyakran hangsúlyozzák, hogy a fogyás során az izomszövet is veszít a méretéből, a visszahízás során azonban kizárólag zsír halmozódik fel a szervezetben.

Ez különösen az idősebb betegek esetében jelenthet veszélyt, hiszen az izomveszteség őket még hátrányosabban érintheti. Ennek megakadályozására érdemes nemcsak a kilókat, hanem a testtömeg összetételét is figyelni. A testtömegindexen (BMI) kívül a derékkörfogatot, illetve az izom- és a csontrendszert is felmérik a szakemberek.

A sarcopenia egyszerű módszerekkel is elkerülhető: a táplálkozásra és a mozgásra kell nagy hangsúlyt fektetni. Aki ezek segítségével veszít a súlyából, és nem sietteti a fogyást, annál sokkal tartósabb lesz az eredmény, és attól sem kell tartania, hogy az izmai jelentős része is leépül majd.

A magas fehérjetartalmú étrend nagy segítséget jelenthet, az edzések során pedig az izomerősítésről sem szabad megfeledkezni. Általánosságban a napi 30 perc aktív mozgás javasolt, de ezt minden esetben az adott személy edzettségi szintjéhez kell igazítani.

(Fotó: Pixabay)