Akár a rák is okozhat hallásromlást

Nem ez a leggyakoribb daganatos betegség, de a rák a hallószervet is megtámadhatja.

2024. július 8., 16:31

Szerző:

Az idő előrehaladtával a hallás csökkenése természetes folyamat, de a mértéke kulcsfontosságú kérdés. Idősebb korban jelentkezhet akár súlyos hallásromlás is, de érdemes tudni arról, hogy a tünetet akár a rák is előidézheti – figyelmeztetett a Cancer Research UK.

A daganatos betegségek a fül több részén is kialakulhatnak, és talán nem meglepő, hogy a külső fület érintő bőrrák a leggyakoribb, hiszen a fül sok esetben védtelen a káros napsugárzással szemben.

A középfülben, illetve a belső fülben kialakuló daganattípusok viszonylag ritkának számítanak, ezért kevesebb szó esik róluk, és éppen ebben rejlik a legnagyobb veszélyük, ugyanis a páciensekben az első tünetek észlelésekor fel sem merül, hogy talán komoly problémával állnak szemben, mert talán még soha nem hallottak a rák ezen változatáról.

Minden daganatos betegségnél fontos tényező az idő, hiszen minél korábban sikerül diagnosztizálni a rákot, annál nagyobb az esély a kezelések sikerességére. A szakemberek éppen ezért hangsúlyozzák, hogy még a ritkábban előforduló betegségekre is érdemes figyelmet fordítani.

A rák így is kialakulhat a fülben

Arra egyelőre nem találtak magyarázatot a kutatók, hogy a fül belsejében miért jelennek meg daganatos sejtek, de egyes feltételezések szerint ebben szerepet játszhatnak a más betegség miatt kapott sugárkezelések, és az is előfordult már, hogy a rák a környező nyirokcsomókból terjedt át a belső fülre.

A középfül esetében növelheti a rák kockázatát, ha valaki rendszeresen küzd fülfertőzésekkel, amelyek időről időre visszatérnek.

A fül külső, szabad szemmel is látható részén elsősorban a nagyon világos bőrrel rendelkezők esetében alakulhat ki daganatos betegség, konkrétabban bőrrák. Ennek megelőzéséért mindenki sokat tehet azzal, ha megfelelően védekezik a napsugárzás káros hatásaival szemben.

A fül bármely részében is jelenik meg a rák, a halláskárosodás közös pont mindegyik típus esetében, illetve az erőteljes fájdalom is. A vér, vagy egyéb váladék megjelenése, és a szemmel is látható, nem gyógyuló sebek alaposabb kivizsgálást igényelnek.

Az arcizmok nem megfelelő működése is intő jel lehet, bizonyos pácienseknél akár az arc féloldalas lebénulása is bekövetkezhet. A fülcsengés ártalmatlan tünetnek tűnhet, de amennyiben hosszabb időn át is fennáll, az gyanúra adhat okot, ugyanis akár a rák is előidézheti. Ugyanebbe a kategóriába tartozik a tartós szédülés is, hiszen a fül az egyensúlyérzékért is felelős: ha egy tumor miatt a fül ezen része sérül, az ilyen szempontból is megnehezítheti a páciensek életét.

A szakemberek azt javasolják, hogy akinél bármelyik, fent említett tünet jelentkezik, illetve azt veszi észre magán, hogy a hallása elkezdett romlani, annak érdemes minél előbb egy kivizsgáláson részt vennie, ahol fény derülhet a tünetek valódi kiváltó okára.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)