Kiabálnak, pedig nem is süket?! Mutatjuk, mi segíthet az időskori nagyothallás megelőzésében

Sokszor hiszik azt a családtagok, hogy hangosabban kell beszélni és bele sem gondolnak, hogy mit érezhet ilyenkor a nagyszülő. A kiabálást sértésként élik meg, mely tovább fokozza elmagányosodásukat, pedig az időskori a nagyothallásra van megoldás.

 

 

2024. február 24., 11:51

Szerző:

Az időskori nagyothallás természetes dolog, viszont ha kiabálunk az idősekkel nem segítünk. Sőt, pont az ellenkezőjét tesszük. Nem csak arról van szó, hogy a kiabálást sértésként élik meg, mely egyrészt fokozza az időskori magányt, hanem arról is, hogy a hangzavar  fokozza a hallás károsodását. Ahogy arról korábban írtunk, sokan idős korukban ismerik meg a magányt és depressziót, amely fő oka az egyedüllét, a szoros családi kötelékek hiánya és baráti kapcsolat csökkenése. 

Az időskori halláscsökkenés oka lehet a túl erős zajnak való kitettség, vagy hallóideg-károsító gyógyszerek szedése is. Kialakulása összefügghet egyéb okok mellett meglévő betegségekkel, magas vérnyomással és cukorbetegséggel, de egyéb fül-orr-gégészeti elváltozások, például a hallócsontocskák csökkent működése is szerepet játszhat a megjelenésében.

Az időskori nagyothallás megelőzhető 

A presbycusis, vagyis időskori halláscsökkenés általában 65 év felett jelentkezik, előfordulása 75 év felett még gyakoribb és rendszerint mindkét fület érinti. Kialakulása egyfelől természetes folyamat, teljes mértékben megakadályozni nem lehetséges, hiszen ahogyan az idő múlását más testrészeinken is megérezzük az idő múlását, a hallószervek működése is a korral változik. A fülben a hanghullámokat elektromos impulzusokká alakító csigában lévő szőrsejtek öregednek el,van, akinél a folyamat már 50 éves korban elkezdődik.   Másfelől, ahogyan az izmaink, ízületeink és általános fittségi állapotunk esetében is igaz, a hallás terén is sokat számít az életmódunk. Aki vigyáz a hallása épségére, például hallásvédő eszközökkel óvja fülét az erős zajoktól, csökkenti az időt, amit a hangos zajban tölt, máris sokat tett a halláskárosodás megelőzéséért – írja az Egészségkalauz.

Van megoldás az időskori nagyothallásra!

A hallás fokozatos romlásával rendszerint egyre kínosabban érezzük magunkat társaságban, ahol nem értjük, hogy a többiek éppen min nevetnek, vagy pedig sokadszor is visszakérdezünk. A hallásvesztés így tovább növeli a szociális izoláció kockázatát, a társas kapcsolatok hiánya pedig fokozza az elmagányosodás érzését. A kezeletlen halláscsökkenés emellett veszélyeket is rejt, hiszen a csengő, telefon vagy a forgalom zajai nélkül a mindennapi tevékenységek is kockázatot jelenthetnek az idős személy számára.

A rizikócsoportba tartozó korosztályban évente ajánlott a hallás vizsgálata, mivel az időskori halláscsökkenés fokozatosan alakul ki és emiatt gyakran későn kerül felismerésre. Tünetek esetén, mint a fülzúgás és a szédülés azonnal forduljunk orvos! Szakember felkeresését nem érdemes halogatni, ne várjuk meg, míg a halláscsökkenés megnehezíti a mindennapokat, ugyanis a halláskárosodást több kezeletlen betegség is okozhatja. 

Többféle halláscsökkenést különböztethetünk meg. A vezetéses típusú halláscsökkenés azt jelenti, hogy a hang csak részben jut el az érzékelés helyére. Okozhatja a fülzsírdugó, a dobhártya betegsége, valamilyen középfülgyulladás, bakteriális vagy vírusfertőzés, megfázás, nátha, reflux, allergia, orrdugulás, orrpolip és általában a duzzadt nyálkahártya – írja oldalán a Budai Egészségközpont. A halláscsökkenés kisebb mértékű elváltozás esetén agyi keringésjavítókkal, értágítókkal, vitaminokkal kordában tartható és a romlási folyamat lassítható. Amikor már jelentősebb a hallásromlás, az egyedüli hatékony megoldás a hallókészülék használata. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: CHASSENET / BSIP / BSIP via AFP)

A japánkertnek és a japán stílusban épült kertnek az a célja, hogy egyszerre gyönyörködtessen és elgondolkodtasson, békés, nyugalmat árasztó helye legyen az elmélyülésnek, meditációnak. Ugyanakkor a japánkertben fellelhetjük az érdekes formájú köveket, ritka növényfajokat is.