Enyhe tél és poloskainvázió: 4 kipróbált praktika a büdösbogár ellen!

Hiába a redőny, a szúnyogháló, a poloskák a legkisebb rést is megtalálják arra, hogy bejussanak a lakásba. Alattomosan meglapulnak a legkisebb résben is, és csak az orrfacsaró bűz árulja el jelenlétüket. Íme 4 jól bevált praktika, amivel távol tarthatjuk a büdösbogarat!

2024. március 3., 17:01

Szerző:

Jelentősen elszaporodtak a poloskák Magyarországon az utóbbi években. Az emberre ugyan nem veszélyes, de senki sem szeretne a lakásában ezekkel a bogarakkal együtt élni. A barna színű poloskák szinte bárhol megjelennek a lakásban, felmásznak mindenhova, a legkisebb rést megtalálva akár a ruhásszekrénybe is befészkelhetik magukat. A poloskainvázió nem csak a lakásokban okoz kellemetlenséget, a kerteket is letarolják a büdösbogarak.

Védekezni ellenük szinte lehetetlen, mert hiába ellenőrzöd a nyílászárókat, szellőztetés során be tudnak repülni a lakásba, ám van néhány praktika, hogy hogyan szabadulj meg tőlük. Azon kívül, hogy lecsapd őket, ugyanis rettenetes bűz marad utánuk.

Házi permetezőszer


Az egyik leghatékonyabb praktika egy olyan házi permetezőszer használata, amelynek hozzávalóit a konyhádban is megtalálja. Nem kell más ugyanis a keverékhez, mint ecet, szódabikarbóna és víz. Engedjen fél liter langyos vizet egy kézi permetezőbe és keverjen bele 1 teáskanál szódabikarbónát és fél kávéskanál ecetet. A permetezővel fújja körbe a nyílászárókat, növényeket. Ezzel a módszerrel hetekig távol tarthatja a poloskákat.

Készítsen csapdát!


Ehhez a verzióhoz egy műanyag flakonra, ragasztószalagra és egy lámpára lesz szüksége. Az alábbi videóban pedig megnézheti, hogyan készítheti el a poloskákat vonzó csapdát.

 

Nem csak vámpírok ellen hatékony a fokhagyma

Hatékonyan működik a fokhagymás permet is. Fél liter vízben keverjen el 1 evőkanál fokhagymaport, vagy nyomjon bele 3 gerezd nyers fokhagymát, és hagyja állni egy kicsit. Ezzel a permettel fújja be a növényeket, ablak-, ajtókereteket. A legjobb megoldás ha a külső felületeket kezeli ezzel a keverékkel, hogy ne legyen fokhagymaszag a lakásban.

Illóolajak

Mentával vagy teafaolajjal is távol tarthatja a bogarakat. Az illóolajat hígítsa fel vízzel és a poloskák által gyakran látogatott területeket permetezze be!

Megszállták az országot a poloskák, Budapest közepesen fertőzött

Mintegy 14 ezer, a Bábolna Bio Kft. kérdőívét kitöltő lakosnak köszönhetően elkészült Magyarország poloskatérképe, amely szerint az elmúlt öt évben tömegessé vált az invazív címeres poloskák jelenléte – derült ki a cég októberi felméréséből.


Bajomi Dániel, a Bábolna Bio Kft. ügyvezető igazgatója a közlemény szerint a poloskatérképet bemutató online sajtótájékoztatón közölte: ma már nincs olyan térsége az országnak, ahol ne jelentek volna meg az invazív címeres poloskák, amelyek közül az ázsiai márványpoloska és a zöld vándorpoloska a legelterjedtebb Magyarországon. A mintegy 3200 település közül csaknem 1600-ból jelezték a jelenlétüket. A kft. kérdőíves felmérést tett közzé, hogy kiderüljön, hol és milyen mértékben terjedtek el a címeres poloskák, amelyek ellentétben az ágyi poloskával nem szívnak vért, nem terjesztenek betegséget, a haszonnövényeket viszont károsítják.

A felmérés szerint leginkább a déli megyékben terjedtek el az invazív címeres poloskák. Lakosságarányosan Baranyában a legnagyobb a fertőzöttség, majd Tolna és Békés megyében. A legalacsonyabb számokat Vas, Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mutatja a térkép.

Budapest közepesen fertőzöttnek számít, de a kerületek között nagy a szórás, jelentősebb poloska-fertőzöttséget ott tapasztaltak, ahol nagyobb a zöldfelületek aránya. A települések poloskaészlelésének toplistáját Kunfehértó vezeti Harkány és Kiskunhalas előtt. A nagyvárosok közül Miskolc áll az élen – ismertették.

(Fotó: miniformat65 via Pixabay)