Ezek az ételek lassíthatják az öregedést

A táplálkozás fontos befolyásoló tényező az öregedés szempontjából.

2024. július 1., 17:40

Szerző:

Az ideális étrend kialakítása nemcsak az egészségmegőrzést támogatja, hanem akár az öregedés lassításában is szerepet játszhat – hívta fel a figyelmet a Dívány.hu.

Az életmód, az alvás mennyisége és természetesen a külső hatások mind felelősek azért, hogy mennyire gyorsulnak fel az öregedési folyamatok. Az azonban kétségtelen, hogy a bevitt élelmiszerek akár betegségek kialakulását is elősegíthetik, amelyek az egész szervezetet rombolják, és összességében megrövidítik az életet.

A legveszélyesebb betegségek közé tartoznak a szív- és érrendszeri problémák, a különböző daganatos betegségek, az ízületi gyulladások, a diabétesz, és gyakorlatilag minden krónikus betegség. Az ezekre való genetikai hajlam ugyan nem kiiktatható teljes mértékben, de a megelőzésükért sokat tehetünk a megfelelő életmód kialakításával, illetve a minőségi táplálkozással.

Japán híres arról, hogy rengeteg ember él matuzsálemi kort az országban, emiatt a Föld kék zónái közé tartozik, vagyis olyan helynek, ahol az emberek különösen hosszú ideig élnek a környezeti adottságoknak köszönhetően. Japánban több mint 92 ezer olyan lakos van, akik elmúltak 100 évesek, és a kutatók szerint ebben minden bizonnyal a helyi étkezési szokások is fontos szerepet játszanak.

Az öregedést ételekkel is lelassíthatjuk

Japán és amerikai kutatók a Frontiers in Nutrition című folyóiratban közölték legfrissebb tanulmányukat, amely megállapította, hogy a táplálkozás rendkívül fontos a biológiai óra lelassításának szempontjából. A kutatás során 65 és 72 év közötti férfiakat kérdeztek ki a táplálkozási szokásaikról, a válaszaikat pedig összevették a tőlük származó vérmintákkal. Kiderült, hogy a klasszikus nyugati étrenddel szemben a japán konyha fogásai jóval egészségesebbek lehetnek.

A szívbetegségek és a stroke kialakulásának esélye is csökkent azoknál, akik olyan feldolgozatlan ételeket fogyasztottak, mint a rizs, az olajos halak, amelyek omega-3 zsírsavban gazdagok (ezek közé tartozik a lazac és a tonhal), illetve akiknél a savanyúságok is szerepeltek a gyakran fogyasztott ételek listáján.

A fermentált élelmiszerek jótékony hatást gyakorolnak a vércukor-szintre, a bélrendszerre, illetve az anyagcsere működésére. A szójabab, a zöld tea, a tofu, illetve a helyi fűszerek is támogatják az egészség fenntartását, bizonyos alkotóelemeik a gyulladásokat is csökkentik a szervezetben, amelyek a legnagyobb veszélyforrások a komolyabb betegségek kialakulását illetően.

A japán konyhában az algák és hínárfélék gyakran használt alapanyagok, számos ételhez felhasználják ezeket, például az Európában is kedvelt sushi is ebből készül. Ezek az élelmiszerek ásványi anyagokban, vitaminokban és antioxidánsokban is gazdagok, azt azonban fontos tudni, hogy magas jódtartalmuk van. Ez azok számára különösen lényeges, akik gyermeket várnak, szoptatnak, vagy pajzsmirigy-problémákkal küzdenek.

A fermentált szójababból készülő nattó segít megelőzni a szívrohamot és az agyvérzést. A magas K-vitamin tartalom és az, hogy remek rostforrás, kifejezetten ajánlott élelmiszerré teszi, ráadásul a hormonháztartásra is pozitívan hat.

A japán ételek között számos savanyúság is szerepel, amelyek az immunrendszer erősítésében segíthetnek, az emésztési problémákra is megoldást jelenthetnek és még a fertőzésekkel szemben is ellenállóbakká teszik a szervezetet. A szakemberek úgy vélik, hogy akik mindezeket az ételeket beépítik az étkezésükbe, nagyon sokat tehetnek az öregedés lassításáért.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Tegnap 15:38

A napsugárzás is válthat ki allergiás reakciót a bőrön. A napallergia többféle allergiás reakció összefoglaló neve, az azonban mindben azonos, hogy ha megjelenik, akkor kezelni kell a bőrt.

Soha nem lehetünk elég óvatosak, különösen, ha egzotikus országban töltjük a nyaralásunkat. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) osztályvezetője az Inforádiónak árulta el, mire kell figyelni, mely oltásokat kell beadatni.