Gluténérzékeny? Akkor ezeket az ételeket érdemes kerülnie

A gluténérzékenység alapjaiban befolyásolja a táplálkozást.

2024. június 10., 17:33

Szerző:

Bizony ételek súlyosbítják a gluténérzékenység tüneteit, és ezek nem csak a pékáruk közül kerülnek ki – hívta fel a figyelmet a HealthLine.

A gluténérzékenység a vékonybél krónikus betegsége, amelyhez felszívódási zavar kapcsolódik. A betegek szervezete a gabonafélék nagy részében megtalálható növényi fehérjét, a glutént képtelen tolerálni, és mindez számos kellemetlen és súlyos tünethez vezethet.

Az is lényeges kérdés, hogy ki milyen típusú gabonára érzékeny, ugyanis ezek kezelése némileg eltér egymástól. Az allergia leggyakoribb tünetei közé tartozik a hasmenés, a nagymértékű gázképződés és a bél gyulladása, illetve súlyos esetben akár a bél károsodását is előidézheti.

A gluténérzékenységben szenvedő betegeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk a táplálkozásukra, de meglepő módon nem csak a gabonafélék fogyasztását kell kerülniük.

Gluténérzékenység esetén ezek az ételek is árthatnak

A gabonafélék közül glutént tartalmaz a búza, a tönköly, a rozs és az árpa is, és természetesen az ezekből készült élelmiszerek, például a liszt is. Éppen ezért a gluténérzékenyek számára nem ajánlott a fehér kenyér, a rozsos kenyér és a teljes kiőrlésű kenyér fogyasztása sem.

A péksütemények és kekszek is kerülendőek, de a chipsek is sok kellemetlenséget okozhatnak. Bizonyos fűszerek és mártások megterhelik a gluténérzékeny személyek emésztését, például a ketchup, a barbecue vagy a szójaszósz sem tesz jót.

A tésztaételek fogyasztásánál is körültekintően kell eljárni, de a gabonából készült müzliszeletek sem ajánlottak. Sokak számára az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy többféle édességről, elsősorban a süteményekről le kell mondaniuk, ahogyan a hasábburgonya is tiltólistán van.

Bár a legtöbben bele sem gondolnak, de bizonyos italok is kiválthatják a mellékhatásokat a gluténérzékenységben szenvedőknél. A sörök és a palackozott, kávés italok fogyasztását is kerülni kell. Ugyanígy az is meglepő lehet, hogy a feldolgozott élelmiszerek közül az ömlesztett sajtok, a konzervételek, a pudingok, bizonyos fagylaltok, és a növényi eredetű húspótlók is heves reakciókat válthatnak ki.

Bár elsőre bonyolultnak tűnik az étkezések megszervezése, de a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy ma már sokféle gluténmentes élelmiszer is elérhető, ezekkel pedig változatos étrendet követhetnek a gluténérzékenységben szenvedők is.

(Fotó: Pixabay)