Érdemes szakember tanácsát kérni, ha szeretnénk alternatív étrendet követni?

Vegán, gluténmentes, vegetáriánus, nyers diéta, keto, peszketáriánus, tejmentes – ma már szinte mindennap megjelenik egy új, alternatív étrend, ami pozitív életmódbeli változásokat ígér, így sok embert vonz. Ez még rendben is van, probléma inkább akkor adódik, amikor valaki előzetes tájékozódás és beható ismeretek nélkül vág bele egy, a korábbitól gyökeresen eltérő diétába.

2023. július 24., 06:00

Szerző:

Ha mi is éppen azt tervezzük, hogy áttérünk egy egészségesebbnek ígérkező étrendre, először is fel kell arra készülnünk. De mégis hogyan tegyük ezt? Szükséges szakember bevonása is? A következőkben ezeket a kérdéseket járjuk körül. 

Ismerjük meg az alapokat!

Az emberek különböző okokból kezdhetnek el egy alternatív étrendet követni: van, aki egy allergia vagy más egészségügyi vonatkozás miatt, van, aki a bolygónk érdekeit tartja szem előtt, és olyanok is akadnak bőséggel, akiknek a célja a súlyvesztés. Bármelyik csoportot is erősítjük, először mindenképpen meg kell ismerkednünk az adott étrend alapjaival, nem lehet csak úgy, hasraütésszerűen kiválasztani egyet, csak azért, mert hangzatos vagy mert éppen divatosnak számít. Ugyanis minden ember más és más, így a szervezetünk különbözőképp reagál a táplálkozási szokásainkra.

Vegyünk egy példát! A veganizmus – azaz a teljes mértékben növényi alapú étrend – alapvetően egészséges, és kellő körültekintéssel minden szükséges tápanyagot megkaphat tőle a szervezetünk. Viszont ha cinkhiányban szenvedünk, vagy olyan betegségünk van, ami ilyen kondíciót okozhat – például a Crohn-betegség –, akkor számunkra akár veszélyes is lehet a vegánság. Itt azért fontos megjegyezni, hogy ma már a legtöbb vitamint, ásványi anyagot és aminosavat étrend-kiegészítőkkel is bevihetjük a szervezetünkbe, legyen szó az említett cinkről, a kreatinról vagy éppen az egyszerű C-vitaminról.

De nézzünk meg egy másik szempontot is: az emberek ízlése is igen különböző. És márpedig, ha szeretnénk hosszú távon is fenntartani egy étrendet, akkor olyat kell választanunk, amit szeretünk, amiről tudjuk, hogy bármeddig tudnánk követni. Ezért is érdemes jól beleásni magunkat egy-egy étkezési minta részleteibe.

Ha szükséges, forduljunk szakemberhez

Miután kiválasztottunk egy szimpatikus alternatív diétát, felmerülhet bennünk a kérdés: kellene orvossal vagy étkezési tanácsadóval is konzultálnunk, mielőtt elkezdjük? A kérdésre nem lehet egyértelmű igennel vagy nemmel válaszolni, inkább több oldalról is megvilágítjuk a dolgot.

Ha valamilyen krónikus betegségünk, egészségügyi kondíciónk van, akkor számunkra mindenképpen ajánlatos egy szakértői véleményt is meghallgatni, mielőtt gyökeresen átalakítjuk a táplálkozási szokásainkat. Hoztuk már példaként a vegánságot, ami cinkhiány esetén egészségtelen lehet, de ott van a keto diéta is, ami nem biztonságos azok számára, akik valamilyen májproblémával vagy pajzsmirigy-gondokkal küzdenek.

Egy megbízható, alapos szakember biztosan ajánlani fog egy laborvizsgálatot, mielőtt bármit is mondana. A vérkép alapján pedig akár tanácsot is tud adni arra vonatkozóan, hogy számunkra melyik étrend lehetne kifejezetten egészséges. Például, ha magas a koleszterinszintünk, akkor lehet, hogy a mediterrán étrendre való áttérést javasolja majd. Amennyiben pedig valamilyen allergiánk van, azt is számításba fogja venni a tanácsadás során.

És ha már tanácsok: biztosan ellát majd minket jó pár hasznos ötlettel, és meg is kérdezhetünk mindent, amiben esetleg bizonytalanok vagyunk. Egyebek mellett kérdezhetjük arról, hogy a választott étrendbe beleillenek-e az általunk szedett táplálékkiegészítők: nem minden diéta engedi meg például a kollagént vagy akár a kreatint.

Végül, de nem utolsó sorban pedig biztosan javasolja majd, hogy legyünk fokozatosak, hiszen nem célszerű egyik napról a másikra drasztikusan átalakítani az étrendünket. Ugyanakkor pedig tanácsokat adhat a fokozatos átállásra, hogy jobban érezzük magunkat és egészségesebbek lehessünk, mint korábban!

(x)

10:08

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a kedvenc rózsánkat vagy gyümölcsfánkat ellepik a levéltetvek. Mutatunk néhány házi praktikát, amellyel vegyszermentesen mondhatunk búcsút a hívatlan vendégeknek, és megfejtjük az örök kérdést is, hogy vajon a hangyák ludasak-e abban, ha tetves egy növény.