Íme, a háttérben szerénykedő csodaszer, a csicseriborsó

A csicseriborsó világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend lenyűgöző tápanyag-tartalmának és sokoldalú felhasználásának köszönhetően.  Hogy mitől olyan egészséges a csicseriborsó, milyen tápértékkel bírnak a gömbölyű hüvelyesek, és mennyi kalóriát adnak, azt a következő cikkből megtudhatja.

2024. június 9., 14:00

Szerző:

A csicseriborsó első pillantásra nagyon is hétköznapinak tűnhet, de magas tápanyagtartalma mellett fogyasztása számos egészségügyi előnnyel is jár.. Az apró hüvelyesek enyhe, diós ízükkel különösen népszerűek a vegetáriánus vagy vegán ételekben, mivel a babhoz vagy a lencséhez hasonlóan kiváló fehérjeforrást jelentenek – írja a Gesundheit.de.

A fehérje mellett más, alapvető tápanyagokat is biztosítanak, így vitaminokat, ásványi anyagokat is. Ezenkívül a mezei borsó gazdag komplex szénhidrát- és rostforrás, amelyek hosszan tartó jóllakottság érzést biztosítanak. A rostok elősegítik az emésztést és stabilan tartják a vércukor- és koleszterinszintet.

Rendszeres fogyasztása a kiegyensúlyozott étrend részeként csökkentheti az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezenkívül a benne lévő másodlagos növényi anyagok antioxidáns hatásuk révén hozzájárulhatnak a rák kockázatának csökkentéséhez.

Csicseriborsó: tápértékek és kalória részletesen

A csicseriborsó alacsony zsírtartalmú és alacsony energiasűrűségű, ami azt jelenti, hogy viszonylag kevés kalóriát ad. Főtt formában ez körülbelül 105-141 kilokalória (kcal), vagyis 440-590 kilojoule 100 grammonként. Emellett 15 gramm szénhidrátot, 6 gramm rostot és 6,5 gramm fehérjét is tartalmaz.

Emellett A-vitamint, tiamint (B1-vitamin), riboflavin (B2-vitamin), niacin (B3-vitamin), pantoténsav (B5-vitamin), piridoxin (B6-vitamin), biotin (B7-vitamin), folsavat, C-vitamint, és E-vitamint (alfa-tokoferol) is tartalmaz.

Különösen figyelemre méltó a magas E-vitamin és C-vitamin tartalma, két erős antioxidáns, amelyek védik a szervezet sejtjeit és erősítik az immunrendszert . Emellett a csicseriborsó más élelmiszerekhez képest jelentős mennyiségű B1-vitamint tartalmaz, amely fontos szerepet játszik az energia-anyagcserében, valamint fontos az ideg- és szívizomszövetek karbantartásában.

Terhesség és szoptatás alatt fokozott az E-vitamin szükséglet , míg a terhesség második és harmadik trimeszterében, valamint szoptatás alatt kissé megnövekszik a B1-vitamin szükséglet. Emiatt a hüvelyesek különösen ajánlott táplálék a terhesség alatt .

Ezenkívül 100 gramm csicseriborsó a következő ásványi anyagokat tartalmazza:

Kalcium : 58 milligramm
Kálium : 53 milligramm
Magnézium : 56 milligramm
Nátrium : 19 milligramm
Foszfor : 90 milligramm
Vas : 7 milligramm


Ezek az ásványi anyagok hozzájárulnak a szervezet különböző fontos folyamataihoz, például az izom- és idegműködéshez, valamint a kalcium és a magnézium esetében a csontsűrűség és az egészséges csontszerkezet fenntartásához.


Változatos ételek csicseriborsóval


Legyen szó főzésről, sütésről vagy sütésről: a csicseriborsó elkészítésének kulináris módjainak széles skálája létezik. Például pogácsának, humusznak, snacknek, például chipsnek, levesnek, pörköltnek vagy szósznak adalékként, salátákba vagy a jól ismert falafel formájában. A liszt főzéshez is alkalmas, például tésztához vagy galuskához.

Apropó: A csicseriborsó, más néven aquafaba lehűtött főzővizét kemény habbá verhetjük a tojásfehérje helyettesítésére.


Mikor nem szabad csicseriborsót enni?


A csicseriborsó fogyasztása alól van néhány kivétel. Mint már említettük, rostban gazdagok, ami hosszú ideig jóllakott, és alapvetően elősegíti az emésztést. A hüvelyesek azonban kis mennyiségben tartalmaznak raffinóz rostot is, egy hármas cukrot, amely puffadást okozhat a belekben. A tolerancia javítható, ha a zöldségeket friss fűszernövényekkel, például petrezselyemmel , rozmaringgal és kakukkfűvel készítjük el, de a biztonság kedvéért a puffadásra hajlamos emberek csak kis mennyiségben fogyasszák a csicseriborsót, vagy kerüljék azt.

Ezenkívül a hisztamin intoleranciában szenvedők ne egyenek csicseriborsót, mivel hisztaminban gazdag ételek.

Ezek az ételek puffadást okoznak!


Felfúvódó ételek

Ne egyen a csicseriborsót nyersen, hanem készítsd elő megfelelően!
Fontos tudni, hogy a csicseriborsót nem lehet nyersen fogyasztani. Ennek oka a mérgező phasin összetevő és a szaponin keserűanyag . Mindkettő megtalálható a nyers, nyers csicseriborsóban.

Ezért sokan felteszik maguknak a kérdést, hogy ehetik-e közvetlenül a konzerv csicseriborsót, vagy mérgező-e. A konzerv vagy üveges csicseriborsó azonban habozás nélkül fogyasztható közvetlenül, vagy felhasználható különféle ételekhez, mivel általában előfőzik.

A szárított, nyers mezei borsót először tizenkét órára be kell áztatni. Az áztatóvizet ezután eldobják, mert a phasin vízoldható. Főzés előtt a hüvelyeseket alaposan leöblítjük, majd 90-120 percig főzzük a Szövetségi Táplálkozási Központ ajánlása szerint. A melegítés végül elpusztítja a toxin phasint és a keserűanyagot, a szaponint.


3 egészséges recept csicseriborsóval


Könnyedén kipróbálhatja otthon a következő recepteket:

Pörkölt csicseriborsó: Ehhez a finom és egészséges nassolnivalóhoz a főtt csicseriborsót (konzerv, üveges vagy vízbe áztatott és saját kezűleg főzve) törölje szárazra egy ruhával. Ezután keverjük össze egy kevés olívaolajjal és egy kis sóval . Ezután a kis golyókat 180 fokos sütőben, alsó-felső hőfokon fél órán keresztül, vagy légsütőben enyhén barnára sütjük. Végül a tetejére szórjuk a fokhagymaport és a füstölt paprikát, és ismét röviden megpirítjuk a csicseriborsót.


Csicseriborsó curry: Megpároljuk a hagymát , a fokhagymát és a friss gyömbért , majd hozzáadjuk a curryport és a kókusztejet. Adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát , paprikát , csicseriborsót és sárgarépát , és pároljuk puhára a zöldségeket. Végül az ételt sóval, borssal, chilivel és lime levével ízesítjük.


Olasz csicseriborsóleves rizzsel: A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a sárgarépát, a zellert és az édesköményt apró kockákra vágjuk. Az olajon megdinszteljük az egészet, majd hozzáadjuk a felaprított paradicsomkonzervet, a zöldséglevet és a csicseriborsót, és hagyjuk párolni. Végül hozzáadjuk a koktélparadicsomot és a spenótot . Ezután mindent fűszerezzünk, és rizzsel tálaljuk.

Tárolja és fagyassza le a csicseriborsót


Főzés után a csicseriborsónak nagyon korlátozott az eltarthatósága: Az ilyen ételeket csak egy-két napig szabad hűtőszekrényben tárolni – ez vonatkozik a megmaradt hüvelyes konzervekre is. Ezeket azonban érdemes egy másik edénybe tölteni, mert ha a dobozokat bevonat nélkül és felbontjuk, akkor a fémből az ón kimosódhat a bennük lévő élelmiszerekbe.

A fagyasztással sincs semmi baj: mind az aquafaba, mind a már megfőtt csicseriborsó vagy a maradék konzerv csicseriborsó lefagyasztható, és körülbelül három hónapig eláll.

A száraz csicseriborsót legjobban sötét, hűvös helyen, fénytől védve tároljuk, mert így évekig eláll.

Miért hívják a csicseriborsót csicseriborsónak?


A kifejezésnek semmi köze a kuncogáshoz. Ehelyett a kifejezésnek van egy érdekes eredettörténete, amely mind a latin, mind a héber gyökerekre nyúlik vissza.

A név a latin Cicer arietinum fajnévből származik, ami viszont a héber „kikar" szóra vezethető vissza. A héber nyelvben a „kikar" jelentése „kerek". A név tehát utalhat a borsóhüvely gömb alakú formájára. Ez a kerek forma a gyümölcsre jellemző, és a szárított megjelenését is jellemzi.

(Fotó: Daniela/Unsplash)