Ilyen daganat jele lehet a megnagyobbodott nyirokcsomó

A nyálmirigy daganat sokáig nem okoz panaszt, később jellegzetes tünetei alapján lehet felismerni. 

2024. július 8., 16:06

Szerző:

A nyálmirigyek daganata rendkívül ritka, az összes daganat kevesebb, mint 2%-a – írja az EgészségKalauz. A nyálmirigy tumorok 80%-a a fültőmirigyben található. A fültőmirigy daganatai mind a mirigyek, mind azok kivezetőjáratainak hámsejtjeiből kiindulhatnak. Az elváltozás tartalmazhat porc, illetve csontszerű elemeket is.  

A tumorok közül szerencsére gyakoribbak a jóindulatú elváltozások. A jóindulatú nyálmirigy tumorok leggyakoribb típusa a pleomorph adenoma és a Warthin tumor, melyek elsődlegesen a fültőmirigyben és a submandibularis mirigyben gyakoriak. A rosszindulatú elváltozások nagy része a garat falában található kis nyálmirigyeket érinti, de megjelenhetnek a nagy nyálmirigyekben is. 

A nyálmirigy tumorok sokszor tünetszegények, gyakran a növekedésük okoz esztétikai problémát, vagy nyelési nehezítettséget. A nyálmirigy daganat jellegzetes tünete lehet: a fájdalom, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása, illetve az arcidegbénulás.

Így diagnosztizálható a nyálmirigy daganat

A nyálmirigyek egyik legegyszerűbb és leggyorsabb vizsgálati módszere a nyaki ultrahang vizsgálat, mely során a nagy nyálmirigyek jól vizsgálhatók és a nyirokcsomók állapotáról is információt kapható, mely a rosszindulatú folyamatok elkülönítésénél kiemelt fontosságú. A nyaki ultrahang vizsgálaton jellegzetes képet mutat a nyálmirigy-gyulladás, a ranula, a Sjögren szindróma, továbbá a nyálkövek is felismerhetők. 

Mindezek mellett szükség lehet a szövettan pontos meghatározására, így sokszor a biopsziavétel jelenti a biztos diagnózist, melyet ultrahang vizsgálat mellett végeznek. Ugyanakkor a tumorok esetében feltétlenül szükséges kontrasztanyagos CT vagy MR vizsgálat is a terime pontos kiterjedésének és a nyirokcsomó érintettség meghatározása céljából.

Kezelésükben a sebészei eljárások és a rosszindulatú nyálmirigy daganatoknál a kemoterápia vagy sugárkezelés jön szóba. A nyálmirigy betegségek esetében a korai felismerés nagyban befolyásolhatja a kezelés sikerességét, emiatt időnként érdemes prevenciós célú fogászati és fül-orr-gégészeti kivizsgáláson, illetve akár nyaki ultrahang vizsgálaton is részt venni.

(Kép forrása: Pixabay)