Jön még nyári hőség! Így lehetnek nyugodtak az éjszakái

A hőség nem csak nappal okozhat problémákat: akár az éjszakai pihenést is tönkreteheti.

2024. július 2., 11:50

Szerző:

A nyári hőség elviselése nem könnyű, különösen ha még éjszaka sem csökken jelentős mértékben a hőmérséklet, de erre is van megoldás – hívta fel a figyelmet az IFL Science.

Az idősek, a krónikus betegek, valamint a gyerekek a hőségriadók idején a veszélyeztetettek közé tartoznak, hiszen őket még inkább megviselhetik a szélsőséges időjárási körülmények. Az ő esetükben kiemelten fontos napközben is figyelni a megfelelő folyadékfogyasztásra és arra is, hogy többféle módon is védve legyenek a direkt napfénytől.

Azokon a forró napokon, amikor a hőmérséklet éjszaka is csak néhány fokkal csökken, az esték sem hoznak felfrissülést. Ez azért hatalmas probléma, mert az éjszakai alvás is zaklatottá válik, ha pedig a szervezet nem pihenhet éjszaka, a következő nap még nehezebb lesz. Az alváshiány számos szempontból negatívan hat a szervezetre, így a pihenés zavartalanságát még a legnagyobb melegben is biztosítani kell.

A szakértők szerint néhány egyszerű szabály betartásával mindannyian tehetünk azért, hogy a hőségben is nyugodtak legyenek az éjszakák, de az általuk javasolt tippek között egészen meglepőeket is találunk.

Így pihenjen éjszaka hőség idején

A fülledt napokon sokan erőtlennek érezhetik magukat, hiszen a szervezet extra energiákat használ fel arra, hogy fenntartsa a normál testhőmérsékletet. Csábító lehet egy kis délutáni szunyókálás, hiszen ilyenkor sokan enerváltnak, kedvetlennek érzik magukat. Egy rövid pihenő valóban jót tehet, de a hosszú alvások nem tanácsosak, ugyanis így éjszaka szinte biztosan nem lesz elég fáradt, hogy mély álomban merüljön – főleg akkor, ha még a hőség is kínozza.

A hálószobát mindenképpen hűvösen kell tartani. Akinek rendelkezésére áll légkondicionáló, annak érdemes a lefekvés előtt beindítania, de figyelni kell, hogy alvás közben már ne működjön, hiszen könnyedén meg lehet fázni ilyen módon. Ha nincs beszerelve klíma, akkor a kora reggeli és a késő esti órákban érdemes kiszellőztetni, de fontos, hogy napközben maradjanak zárva az ablakok, és egy sötétítő függöny is segíthet abban, hogy a meleg kívül maradjon.

Az ágynemű anyaga is sokat számít, ha a hőérzetről van szó. Gyapjú helyett a pamut vagy a lenvászon az ideális szövettípus a takarókhoz és párnákhoz: ezek jóval hűvösebbek maradnak még a nagy melegben is.

Talán meglepő lehet, de lefekvés előtt egy jeges zuhany ellentétes hatást válthat ki: felmelegedhet tőle a test, ugyanis az összehúzódó erek megtartják a hőt. A hűvös vagy langyos zuhany azonban segíthet a testhőmérséklet csökkentésében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

A napsugárzás is válthat ki allergiás reakciót a bőrön. A napallergia többféle allergiás reakció összefoglaló neve, az azonban mindben azonos, hogy ha megjelenik, akkor kezelni kell a bőrt.

Soha nem lehetünk elég óvatosak, különösen, ha egzotikus országban töltjük a nyaralásunkat. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) osztályvezetője az Inforádiónak árulta el, mire kell figyelni, mely oltásokat kell beadatni.