Így marad igazán gyönyörű a muskátli

A muskátli nem tudja elmondani, mi a baja, de a jelekből könnyen kiolvasható. 

2024. május 23., 13:58

Szerző:

A muskátli csodás látványt nyújt az ablakpárkányon, különösen, amikor folyamatosan hozza gyönyörű virágait. Tavasszal ezzel nincs is probléma, azonban később előfordulhat, hogy kevesebb lesz rajta a virág, és több az elszáradt levél. Azon kívül, hogy a szépségükért ültetik őket, egyes fajok (mint például a Pelargonium graveolens) fontosak a parfümipar számára is. Az illatos fajok párlatait sokszor használják drága rózsaolajak kiegészítésére és hamisítására.

Az első ismert „termesztett” muskátlifaj a Dél-Afrikában őshonos Pelargonium triste volt. Leiden városának botanikus kertjébe 1600 előtt kerülhetett olyan hajókon, amelyek kikötöttek a Jóreménység-fokánál. 1631-ben idősebb John Tradescant angol kertész magokat vett Rene Morintól Párizsban, és megkezdte telepítését Angliában. A Pelargonium nevet Johannes Burman vezette be 1738-ban, a görög πελαργός, pelargós= gólya szóból, mivel a növény virága hasonlít a gólya csőrére.

A muskátli, ha igazán jól érzi magát, akkor még a legnagyobb melegekben is ontja a virágait, így ha tudja, mire van szüksége, és azt meg is adja neki, akkor egészen biztosan sokáig varázsolja szebbé a kertet, vagy az ablakpárkányt Éppen ezért már most érdemes felkészülni a gondozására – írja az Agroinform.

Ez lehet az oka, ha nincs jól a muskátli

Az egyik gyanúsított a gyapottok-bagolylepke hernyója lehet. Mivel ügyesen rejtőzködik, nehéz felfedezni. A lárvaalakból történő átalakulását követően bújik elő a talajból, majd a virágok bimbóira és a friss hajtásokra rakja le a petéit. Ebből kelnek ki a hernyók, amelyek sajnos  buzgón belerágják magukat a növények virágbimbóiba. A kedvenc növényük pedig nem más, mint a muskátli. Először a virágok belsejét falják fel. A piros színű muskátlit falatozó hernyók képesek vöröses színűvé válni, és mivel elég aprók, igazán nehéz őket észrevenni.

Majd egy idő után, amikor már jól teleették magukat, és elérték a 2-2,5 cm-es hosszúságot, elhagyják a bimbókat, és folytatják a mérhetetlen pusztítást a friss hajtásokkal. Ezután, mint akik jól végezték a dolgukat, elbújnak a talajban, bebábozódnak, majd bagolylepkeként tűnnek fel újra. Sajnos elég szaporák, így több generáció is otthonra lelhet egy nyár alatt a muskátlijainkban.

A legegyszerűbb, ha minden öntözésnél alaposan átvizsgáljuk a muskátlit, és ha felfedezzük a hernyókat, azokat kézzel eltávolítjuk. Ehhez a legjobb időpont az alkonyat, hiszen akkor a legaktívabbak a hernyók. Érdemes az akció előtt értesíteni a családunkat és a szomszédokat, nehogy pánikba essenek, amikor meglátnak minket az éj leple alatt ólálkodni a muskátlik körül, kezünkben egy szappanos vízzel teli befőttesüveggel, amelybe hernyókat gyűjtögetünk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

08:07

Hazánkban rendkívül magas a vastagbélrák okozta halálozás, aminek hátterében gyakran egy elhanyagolt vastagbélpolip áll. A polip eredendően jóindulatú daganat. Sokfelé előfordulhat a szervezetünkben, mivel az összes mirigyhám részünkből kiindulhatnak ilyen jóindulatú sejtburjánzások.