Itt a válasz: ezért nem szabadna soha 30 fok felett elindítani a mosást

A magas hőfokon mosásnak lehet néhány nem várt következménye. 

2024. október 16., 14:48

Szerző:

Rengetegen még mindig azt hiszik – persze tévesen –, hogy minél magasabb hőfokon történik a mosás, annál tisztább lesz a ruhanemű. Ez azonban nemes egyszerűséggel nem igaz, sőt ma már szinte minden mosószer kiválóan fejti ki a hatását 20-30 fokon is.

Környezetkímélő megoldás 

Persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogy valóban elég tiszta lesz-e a ruha, ha csupán 30 fokon mossuk ki. Nos, a szakértők szerint nagyon is. Mint mondják, a kórokozók 30 fokon is kimosódnak a textíliákból, így nem kell attól tartani, hogy piszkos marad bármi is. Ráadásul az alacsony hőfok környezetkímélőbb megoldás is, ugyanis bármennyire is döbbenetes, de ha tíz fokkal magasabb hőfokot választunk ki, akkor jelentősen megnöveljük a szén-dioxid kibocsátást is. 

Az energiafogyasztás is csökkenthető 

A szakértők egyébként azt is mondják, hogy ha egy ruhanemű nem túl piszkos, akkor nyugodtan ki lehet mosni 20 fokon is. Ezzel a módszerrel ugyanis az energiafogyasztás is jelentősen csökkenthető. Arról pedig már nem is beszélve, hogy az alacsonyabb hőfok kiválasztásának hála kevesebb mikrkoműanyag oldódik ki a szintetikus szövetekből mosás közben. Ezzel pedig védeni tudjuk a tengeri élővilágot és tisztábbá tehetjük a vizeinket is – írja az elektrolux.hu

Mosás alacsony hőfokon 

A hidegebb hőmérséklet egyébként a ruháknak is kimondottan jót tesz. A 20-30 fokos mosás akár négyszeresére emelheti a ruhák élettartamát. Az alacsonyabb hőmérséklet ugyanis kíméletesebb a ruhákhoz, aminek köszönhetően a színek élénkebbek maradnak, a szövetszálak megőrzik a formájukat és a puhaságukat. Így a ruhák hosszabb ideig néznek ki úgy, mintha újak lennének. Sokan amúgy még mindig 40-60 fokot részesítik előnyben, de szerencsére egyre inkább előtérbe kerül a tudatosság és rengetegen döntenek úgy, letekerik a hőfokot mosás közben.  

A csillogóan tiszta mosógép titka 

A vízkő, a mosószerekből hátramaradt szürke trutyi nem csak lelombozó látvány, de a mosógép élettartamát is csökkentheti. Viszont egy egyszerű házi praktikával hamar meg lehet tőle szabadulni. A fogkrém és a citrom kombinációjának hála ugyanis hamar csillogó lehet a mosógép. A módszer ráadásul rendkívül egyszerű, a  következő anyagokra van szükség: 2 vagy 3 citrom, fehér színű fogkrém, egy puha ruha és egy palack víz. További részletek ebben a cikkünkben.

(Forrás: wmn.de, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

Készen állsz egy igazán exkluzív élményre? Október 17-én bemutatjuk az első Gourmet Night by ETELE Cinema Premium eseményt, ahol a gasztronómia és a mozi varázslatos módon találkozik!

Napjainkban a fiatalságkultusz annyira erős, hogy fiatalos külső megőrzése a módja annak, hogy ne váljunk láthatatlanná a társadalomban. Hová lett az időskor tisztelete vagy legalább elfogadása? Meddig tartható fenn egy olyan társadalom, ahol csak az számít értékesnek, aki fiatal és szép? F. Takács István pszichológussal arról beszélgettünk, mekkora megfelelási kényszert jelent számunkra a fiatalságkultsz.