Mikor jön el a mosás ideje? Mitől piszkosak a ruhák? A tudomány válaszol!

Ön tudja, mitől lesz piszkos a ruha? Azzal is tisztában van, hogy mennyi időközönként ideális kimosni a farmert vagy a törölközőt? Mi a biztos jele annak, hogy egy ruha megérett a mosásra?

2024. augusztus 21., 14:39

Szerző:

A pólót, zoknit, fehérneműt naponta cseréljük, ez mindenki számára tiszta sor. Az is egyértelmű, hogy ha pecsétes lett a ruha például valamilyen ételmaradéktól vagy egy olajfolttól, akkor mehet a mosásba. Edzés után sem fogjuk őrizgetni a teleizzadt pólót, de mi a helyzet azokkal a ruhadarabokkal, amelyeken nincsenek árulkodó jegyek. Mikor jön el a mosás ideje egy törölközőnél vagy farmernál? – teszi fel a kérdést a Házipatika.

 Emiatt büdös a ruha

A ruha – ebben nincsen semmi meglepetés – a verejtéktől büdös, amiből egy átlagos napon egy litert párologtat el egy átlagos ember. Emellett pedig leválik róla 500 millió bőrsejt. Ez önmagában nem szagosodik, de, amikor a baktériumok elkezdik lebontani az ezekben lévő fehérjét, olyan anyag képződik, ami az érett sajtok szagát is adja. 

Amint arra a Házipatika rámutat, az apokrin mirigyek termelte verejték különösen szúrós szagú. Testünkben az apokrin mirigyek a végbél és nemiszervek környékén, az emlőudvarban, a hónaljban és a szemhéjon fordulnak elő. Ezek lúgos kémhatású váladékot termelnek, ami gyorsan bomlik, ezért tudnak az érintett testtájak különösen kellemetlen szagot árasztani.

Mit mikor dobjunk be a mosásba?

Az apokrin mirigyekkel érintkező ruhadarabokat naponta cserélni és mosni kell. Így minden használat után mosásra szorulnak a pólók, fehérneműk, atléták. És persze a zoknik. Bár a talpban nem apokrin, hanem ekrin mirigyek működnek, egy olyan meleg, sötét és nedves hely, mint egy cipő, kitűnő környezet a baktériumok szaporodásának. Elég egy zárt cipőben töltött nap után óvatosan körbeszimatolni az előszobában, és már dobjuk is a zokninat, harisnyákat a mosásba. Sőt, a pizsi is maximum egy hétig szolgálja a nyugodt alvást, aztán landoljon a mosógépben.

Hetente mos törölközőt? Nem ajánljuk!

A törölközőt a tiszta testünk szárazra dörgölésére használjuk. Joggal vetődhet fel hát a kérdés: hetente nem elég a törölközőt kimosni?

A válasz egyértelműen nem. A fürdés során is elhajt bőrsejteket törlünk le magunkról, a nedves környezet pedig extrán kedvez a baktériumok elszaporodásának, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy minden 3. használat után mossuk ki a törölközőket. Sőt, még azt sem tanácsolják, hogy csak úgy használat után, nedvesen dobjuk a szennyeskosárba.

Ne higyjenek a gyártóknak!


A nagy farmergyártó cégek hagyományos, kezeletlen nadrágok esetén azt javasolják, hogy ha lehet, az első hat hónapban ne mossuk ki a nadrágot. Így ugyanis megőrzi a színét és teljesen egyedi lesz a kopás mintája. Ha tisztítani kell, olyanokat tanácsolnak, hogy nedvesítsük be, tegyük egy időre a mélyhűtőbe vagy sétáljunk benne a tengerben. Ha jót akarnak a testüknek, ne fogadják meg ezeket a tanácsokat!

A modern mosószerek enzimek segítségével emésztik fel a szennyezőanyagokat, optikai fehérítők gondoskodnak arról, hogy a fehér tényleg fehérnek látszódjon. A mosószerek lényegét azonban az úgynevezett felületaktív anyagok adják, amelyek magukhoz kapcsolják a zsír- és egyéb szennyező molekulákat, majd az öblítővízzel kimosódnak és viszik magukkal a felesleges anyagokat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)