Szennyvízből háztartási tisztítószert készítenek magyar mérnökök

Szennyvízből tisztítószert készítenek egy magyar találmány segítségével. 

2024. július 15., 12:00

Szerző:

Egy magyar mérnökcsapat rájött, hogy nemcsak biogáz nyerhető ki a szennyvízből, hanem ecetsav is, amelyre a háztartási tisztítószerek nagy része épül, a felfedezésből késztermék lett. Taxner György vízépítő és szennyvíztisztítási szakmérnök mérnöki irodájának kutatói rájöttek, hogy a szennyvízből a biogáz mellett visszanyerhető  például ecetsav is, és erre az anyagra épül a háztartási tisztítószerek nagy része. Így kifejlesztették a Cycle termékcsaládjukat. 2019 óra kapható a boltokban az a tisztítószer, amelyet ez a magyar mérnökcsapat biomasszából, szennyvíziszapból, és tiszta víz hozzáadása nélkül állított elő.

Saját szennyvízlabort működtet a tisztítószert előállító cég


A szakember Ádes János podcastának vendége volt, ahol elmondta, hogy rendelkezésükre állt a világ összes szennyvízkezelési technológiája, de sajátot akartak, ezért létrehoztak egy saját szennyvízlabort. Hozzátette, ennek alapvető feladata, hogy a víz tisztán kerüljön vissza a környezetbe.



Taxner György elmagyarázza, hogy a biológiai szennyvíztisztítás során keletkezik iszap, amely azért fontos, mert a benne lévő baktériumok segítségével végzi el a tisztítási feladatot. Ez az iszap rengeteg újrahasznosítható anyagot tartalmaz. A szakemberek feladata az volt, hogy azonosítsák ezeket az anyagokat. Kezdetben azzal a céllal tették, hogy minél több biogázt nyerhessenek ki belőle. Kiderült azonban, hogy olyan anyagot is tartalmaz, amit addig ipari eljárásokkal állítottak elő. Ez az ecetsav, amelynek visszanyerésére saját technológiát dolgoztak ki.


Taxner György szakmérnök megjegyezte, hogy az ecetsav mellett más, a mindennapi életben hasznosítható anyagokat is felfedeztek a szennyvíziszapban. Ezek közül az egyik kiskertekben talajjavítóként segíti a gazdákat.

A termékcsalád nevének magyarázatáról is szó esett a beszélgetés során. Olyat akartak, ami a külföldi piacon is érthető. A „recycle", azaz „újrahasznosítani" szóból lett a magyar találmányra épülő termékcsalád neve Cycle.

(Kiemelt képünk forrása: Cycle hivatalos Facebook oldala)

A brutális kánikula beálltával mindenki menekülőre fogja, legalábbis a városlakók biztosan megindulnak a menedéket nyújtó zöldövezetbe, vagy egy jó vízpartra, ahol nem éri el őket a hőség. A Turistamagazin éppen ilyen helyeket válogatott össze Budapest környékéről.

Párhuzamosan több vállalkozással szemben is eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) greenwashing gyanúja miatt, vagyis azért, mert ezek a nagyvállalatok azt kommunikálták, hogy a termékeikkel felelősséget vállalnak a környezetért, ám ez a tényleges működésben nem mutatható ki. A Szentkirályi és a Coca-Cola is érintett.