A tökéletes madártej titka – lehet, hogy eddig rosszul csinálta?

A madártejnek nem csak a neve különleges, az elkészítésében is van néhány alapszabály, amit betartva tökéletes desszertet készíthetünk.

2024. február 8., 10:47

Szerző:

A madártej az egyik legfinomabb édesség, ráadásul nem túl nehéz összedobni és szinte mindenki imádja. Más néven is ismert:  Ausztriában kanáritejnek hívják, németeknél hótejnek, a franciáknál egyszerűen úszó szigetnek nevezik. A selymes, krémes és vaníliás finomságot minden háziasszonynak tudnia kell elkészíteni. Ehhez mutatunk egy kis segítséget. 

A tökéletes madártej elkészítéséhez mindössze öt alapanyagra van szükség:

  • 1 liter tej
  • 6 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor, vagy 1 db vaníliarúd
  • kevés só


Az elkészítés folyamata:

1. Tegyük fel a tejet főni

2. Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjéket kevés cukorral verjük kemény habbá. 

3. A tojássárgákat keverjük habosra a vaníliás cukorral, cukorral és egy kevés sóval. 

4. Az éppen csak gőzölgő tejbe szaggassuk bele a habgaluskákat és nagyjából 25 mp-ig főzzük őket az egyik oldalukon, majd fordítsuk át (akár magától is átfordulhat). Végül szűrőlapáttal vegyük ki a tejből egy hideg tányérra.

5. Fokozatosan kevergetve öntsük a tejbe a tojássárgás elegyet és lassú tűzön, további keverés mellett főzzük sűrűre.

6. Öntsük pohárkákba és ha kihűlt, tegyük a tetejére a habot.

A tökéletes madártej titka

A madártej akkor lesz tökéletes, ha a tejet nem engedjük felforrni. Ezzel elsősorban azt kerülhetjük el, hogy leégjen a cukortartalma és keserűvé váljon. Másodsorban a forró tejben kicsapódik a tojássárgája és darabos lesz. A desszert pedig emiatt nem egyenletesen lágy lesz, hanem híg és itt-ott úszkálnak majd benne sárga darabok, mintha egy rántotta lenne tejben megfőzve. Ráadásul a túl magas hőmérséklet miatt a fehér hab is összeeshet.

A madártej francia eredetű édesség, a mai formában ismert recept a 19. század elején terjedt el Magyarországon. 

A „madártej” szó a 18. század közepétől sok európai nyelvben megjelent, mint a képzeletbeli, misztikus ételeket jelölő kifejezés. 1834-től már a tejből és tojásból készített édes étel jelentésben is felbukkant. Emiatt feltételezhető, hogy a szó vándorkifejezés, ami egy nem létező ételre utalt (a madár teje).

A nyest.hu szerint egyébként ugyanez a név számos országban takar valamilyen édességet, ám ezek közül sok nem is hasonlít a mi tejes desszertünkre, sokkal inkább egy tojáshabos szelet, csokoládéval bevonva. Több ókori szerzőnél is felbukkan a madártej kifejezés, olyan finom ételt jelölt, amit csak elképzelni tudunk (mint például a madarak teje). A név pontos eredetét talán sosem tudjuk meg, de annyi érdekességet mindenképpen, hogy lengyelek az általunk ismert desszertet „semmileves” néven emlegetik. 

(Kép forrása: Pinterest)