A világ pénzét elköltjük a mentális egészségünkre

Elképesztő összeget költenek a magyar a mentális egészség megőrzésére, miközben mára Magyarországon a depresszió lett a második leggyakoribb tartós munkaképesség-csökkenést okozó betegség.

2024. október 18., 13:23

Szerző:

Van, akinek a terápia és van, akinek a gyógyszerek segítenek a mentális problémák leküzdésében.. Az egészségbiztosító évente 40 milliárd forintot költ pszichiátriai betegekre, mondta Földesi Csenge orvosigazgató az Economxnak. A mentális 

Évente 16 milliárd forintot költünk a major depresszió kezelésére, a pszichiátria betegségekre pedig 40 milliárd forintot, mondta a lelki egészség világnapja kapcsán az Economxnak Földesi Csenge, a STADA Hungary Kft. orvosigazgatója. A 2019-es adatok szerint a magyar lakosság 14 százalékát érintik a mentális betegségek, míg az Európai Unióban (EU) az emberek 17 százalékát.

Nagyságrendileg elmondható, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) messze a legtöbbet a daganatellenes és az immunmoduláns szerekre költi, mondta az orvosigazgató.

A gyógyszerkassza ráfordítása minden évben magasabb, ugyanakkor a pszichiátriai gyógyszerekre fordított költség jelentősen nem változott az elmúlt öt évben

– emelte ki a szakember.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a központi idegrendszere ható gyógyszerek csoportja a harmadik legnagyobb költségű csoportot képviseli a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvános adatai alapján, amelyet csak a daganatellenes szerek és a tápcsatorna gyógyszerei előznek meg.

 

Mára Magyarországon a depresszió lett a második leggyakoribb tartós munkaképesség-csökkenést okozó betegség. A mentális betegségek gazdasági költségei jelentősek – az OECD szerint a magyar GDP 3,1 százalékát teszik ki. De valójában nem a lelki betegségek kezelése a költséges, hanem az, ha a beteget nem kezelik – mondta az Economxnak Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatója – írja a lap.

A kiégés kártyavárként dönti össze az életünket, mégsem foglalkozunk eleget vele

A kiégés, vagyis a burnout szindróma egy komoly probléma, amelynek fizikai, érzelmi és mentális kimerüléssel jár. Ez az állapot gyakran hosszan tartó stressz és érzelmi megterhelés következtében alakul ki, és különösen azoknál jelentkezik, akik munkájukból fakadóan emberekkel foglalkoznak, illetve nagyfokú személyes elkötelezettséget igénylő feladatokat végeznek – figyelmeztet cikkében a femina.hu.

A kiégésnek – mint minden mentális állapotnak – vannak árulkodó jelei, melyeket észlelve könnyedén megállapítható, hogy milyen állapotban vagyunk. A kiégés egyik legkorábbi jele a tartós fizikai kimerültség. Ilyenkor az állandó fáradtságérzet szinte mindennapos, és a testi energiaszint drámaian csökken. Ez gyakran fizikai fájdalommal jár együtt, mint például fejfájás, izomfájdalmak vagy gyomorproblémák. 

kiégés állapotában romlik az alvásminőség is, ami még inkább hozzájárul az általános rossz közérzethez. Az érintettek egyre nehezebben tudják elvégezni napi feladataikat, ami tovább növeli a stresszt és a feszültséget. 

A kiégés érzelmi tünetei közé tartozik az egyre növekvő távolságtartás a munkával és a személyes környezettel szemben. Az érintettek gyakran frusztráltak és cinikusak lesznek a kollégákkal vagy akár a családjukkal szemben, és érzelmileg eltávolodnak mind a munkájuktól, mind a környezetüktől. Az eltávolodásra ugyanakkor érdemes nagyon odafigyelni, mert az a kapcsolatok fokozatos romlásához vezet, amely társadalmi elszigetelődéssel, valamint a munkatársakkal és családtagokkal kialakuló konfliktusokkal járhat. 

További részletek itt.

(Kiemelt kép: Pixabay)