Minden nap használjuk, mégsem figyelünk rá: az undorító kispárna az egészségünket is károsíthatja

Rengeteg ember számára jelent megnyugvást a jó kispárna. Ami azonban elhanyagolva és mocskosan akár az egészségünket is elveheti.

2024. október 14., 14:03

Szerző:

A jó kispárna megtalálása nehéz feladat. Mert nem elég kemény, vagy éppen túl kemény; mert nagyobb, mint kellene, vagy éppen sokkal kisebb. Aztán van, ami kényelmes, de reggelre beáll tőle a nyakunk, vagy egy-két hét után teljesen elveszti a formáját. Éppen ezért, az emberek többsége annyira megörül, ha talál végre egy kényelmes párnát, amivel valóban pihentetővé válik az alvás, hogy többet nem hajlandó megválni tőle – írja cikkében a Dívány. A portál cikke szerint sokan még utazáskor is magukkal viszik kedvenc párnájukat, mert elképzelni sem tudnak egyetlen éjszakát sem nélküle.

Pedig, a naponta használt párnákat sokkal gyakrabban kellene cserélni, mint azt gondolnánk, mert egy idő után meg is betegedhetünk tőlük.

Két év sem kell, hogy a kispárna megbetegítsen minket

Két év elteltével a párna súlyának körülbelül 10 százaléka – sőt néha még több is – az elpusztult poratkák és azok ürüléke lehet – mondja Kenneth Mendez, az Amerikai Asztma és Allergia Alapítvány elnök-vezérigazgatója. A poratkák szabad szemmel nem látható, mikroszkopikus méretű élőlények, amelyek jelenléte komoly problémát jelent mindazoknak, akik allergiásak rájuk. Ráadásul a poratka az egyik leggyakoribb környezeti allergén: emberek millióinak okoz komoly irritációt, akárcsak a portatka ürüléke, amely belélegezve allergiás tüneteket válthat ki. 

A poratkák testünk elhalt, lehullott hámsejtjeivel táplálkoznak, és különösen a szövettel borított tárgyakban és a hálószobában telepednek meg, leginkább a matracokban, párnákban, ágyneműkben, szőnyegekben, plüss gyerekjátékokban és egyéb textíliákban.

Ez jelzi, hogy ideje a kispárnát lecserélni

Ha nem tudjuk eldönteni, hogy kedvenc alvópárnánk cserére szorul-e – írja a Dívány –, akkor a következő jelekre érdemes odafigyelni, ezek ugyanis egyértelmű visszajelzést adnak a párna állapotáról:

  • Idővel a párnák elszíneződnek a gyakori használattól, ami egyáltalán nem higiénikus, így érdemes mielőbb lecserélni.
  • Ha a párna szaga megváltozik és irritálóvá válik, szintén eljött a csere ideje. Ellenkező esetben ugyanis bőrkiütések, viszketések, légúti tünetek, köhögés, orrfolyás, tüsszögés mind megjelenhetnek.
  • Ha az allergiás tünetek éjszakára vagy reggelre rosszabbodnak, miután a naponta használt párnán aludtunk, az annak a jele lehet, hogy abban megjelentek a tüneteket kiváltó allergének. Ilyenkor először érdemes a párnát kitisztítani, ha pedig a tünetek továbbra is fennállnak, meg kell fontolni a cserét. 

Mindezek persze elkerülhetők

Az előbbi problémák persze könnyedén elkerülhetők. Csupán arra van szükség hozzá, hogy rendszeresen gépben vagy kézzel kimossuk a párnákat, majd ügyeljünk azok kiszárítására is. Nyáron a legjobb, ha kitesszük a párnát a napra, hogy teljesen megszáradjon és átszellőzzön. Amelyik pedig szárítógépben szárítható, ott a "szekrényszáraz programot" válasszuk. Mindenképpen használjunk párnahuzatot, és azt hetente cseréljük, ezzel a poratkák jelentős részétől megszabadulhatunk. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)