Ezen a görög szigeten 100 évig is élnek az emberek: ebből fogyasztanak minden nap 1 kanállal 

A görög Ikaria-sziget úgynevezett „kék zóna”, ahol a statisztikák szerint sokkal tovább élnek az emberek, nagyobb arányban érik el a 100 évet. 

2024. november 13., 14:52

Szerző:

A hosszú élet titkára sokan kíváncsiak, ám úgy néz ki, hogy a görög Ikaria-sziget lakói tudják is a választ. A szigetet „kék zónaként” ismerik, ugyanis itt az emberek általában jelentősen tovább élnek, mint máshol, sokan elérik a 100 évet is – írja a Mirror

A méz ereje 

Az itt élő, hosszú életű személyeknek pedig van egy közös tényezője, egy bizonyos étel, amit nyersen lehet fogyasztani és ami egyre népszerűbb a hírességek körében is. Ez pedig nem más, mint a méz. A méz antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, rengeteg antioxidánst tartalmaz és segít a szervezetnek a vércukorszint szabályozásában. Ikarián éppen ezért az emberek jelentős része egy kanál mézzel indítja a napját, s úgy tűnik a dolog működik. 

A hírességek is kedvelik 

A méz hihetetlen erejét egyébként a celebek is kezdik felfedezni, David Beckham például elárulta, a mézgyűjtés az egyik kedvenc elfoglaltsága. A nyers méz híve amúgy azzal érvelnek, hogy ez jobb, mint a szupermarketekben kapható fajta, mert megőrzi az olyan tápanyagokat, mint a virágpor, ami tele van aminosavakkal, A-és C-vitaminnal, antioxidánssal és enzimekkel. A Food Chemistry-ben megjelent kutatás szerint a nyers méz több mint 4-szer annyi antioxidáns, úgynevezett polifenolt tartalmazhat, mit a feldolgozott fajta, így potenciálisan képes csökkenteni a szívbetegségek és a rák kockázatát. 

100 évig vagy még tovább 

A szakértők szerint tehát a nyers méz beépítése az étrendbe akár meg is hosszabbíthatja az életet, köszönhetően a benne található vitaminoknak és az olyan ásványi anyagoknak, mint a kalcium, a magnézium, a kálium és a cink. Kutatások szerint a méz jó hatással lehet a szívre is, az eredmények szerint ugyanis csökkenti a koleszterinszintet. A görög sziget lakóinak hosszú élettartama tehát nagyon úgy fest, egyáltalán nem véltetlen, hiszen a napi méz adag nagy eséllyel hozzájárul ahhoz, hogy gond nélkül eléljenek 100 évig vagy még tovább. 

A szokások is hozzájárulhatnak a hosszú élethez 

Ahogyan azt lapunk is megírta Japánban is egyre többen élnek nagyon sokáig, ez pedig valószínűsíthetően az életmódjuknak köszönhető. Néhány – egyébként a mindennapokba könnyedén beiktatható szokásuk – nemzedékről nemzedékre öröklődik. A japánok egyebek között előnyben részesítik a korán kelést, hisz a reggeli napsütés energiát és pozitív indult ad a napnak. A korai kelés emellett elősegíti a szervezet természetes ritmusának harmonizálását és javítja az általános közérzetet. Egy régi japán hagyomány szerint az emberek reggelente összegyűlnek, hogy együtt köszöntség a napot, ami az új életet és a friss energiát jelképezi. Ez a rituálé segít nekik összpontosítani és felkészülni a napi kihívásokra. A kutatások amúgy azt mutatják, hogy a korai kelé javítja a termelékenységet, a mentális egészséget és elősegíti a jobb alvási szokások kialakulását is. További részletek ebben a cikkünkben

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)

Tegnap 15:54

Noha az aszalt gyümölcsök fontos része az egészséges táplálkozásnak, hiszen adalékanyagok nélkül is hosszú ideig megőrzik ízüket, állagukat és tápértéküket, nem csak vitaminokat viszünk be velük. A Rizikometer arra hívja fel a figyelmet, hogy a mazsola is tele van káros anyagokkal.