Diéta: három nap alatt is elérheti, hogy lapos legyen a hasa

A lapos has elérése nem álom, csupán kicsit tudatosabban kell megválogatni, hogy mit eszik meg az ember.

2024. szeptember 20., 18:00

Szerző:

A fogyás legfontosabb része egyértelműen az, hogy mi van a tányérján. A megfelelően megválasztott élelmiszerekkel akár már három nap alatt laposabb lehet a hasa, a diéta első hete után pedig már az emésztése is új erőre kap.

Rostokkal harcoljona  puffadt has ellen


Nemcsak az édességeket, foszlós kalácsokat, de az édesített italokat is kerülnie kell. Ha sok finomított cukrot fogyaszt, gyümölcscukorral látja el a májat, mely zsírrá alakítja azt. A pékáruk helyett fogyasszon sok gyümölcsöt, mert ezzel sok vitamint és rostanyagot juttat a szervezetébe. A rost biztosítja a hosszantartó telítettség érzését, és a rendszeres ürítést. 


A lapos has érdekében a cukor mellett kerülje a lisztet is, ha kell, fogyasszon teljes kiőrlésű termékeket.


A lapos hashoz vezető úton ne feledkezzen meg az elegendő fehérjemennyiség fogyasztásáról sem. Jóllakottságot biztosítanak és elegendő energiát ahhoz, hogy bírja a rendszeres mozgással járó fizikai megterhelést is. Egyen sovány húsokat, halat, tojást, sajtokat, tejtermékeket, vagy proteinszeleteket, proteinitalokat.

A szakaszos böjt és a smoothie felgyorsítja a diétát

A szakaszos böjt beindítja a diétát. Ha képes megállni, egy napig ne egyen! Egyetlen pohár smoothie-val egy egész napi adag gyümölcsöt és zöldséget fogyszthat el. A diéta ezen napján annyi smoothiet ihat, amennyi csak jól esik, a szilárd tápláléktól kell megvonnia magát. Válogassa össze, amit szeret, a nagyon sűrű smoothie-t higítsa vízzel. Ha nincs ideje, készítse el előre a napi adagot, de a smoothie frissen az igazi. Egyes üzletekben fagyasztott smoothie-alapot is vásárolhat.

Ezektől az ételektől lesz lapos a hasa


A lapos has érdekében a zöldségek és gyümölcsök kínálatából kell választania, köretnek pedig hántolatlan rizst, quinoát, kuszkuszt, vagy zabpelyhet kell az étkezésébe beillesztenie. Ha az ellenálhatatlan édesre van gusztusa, a búzaliszt helyett használjon teljes kiőrlésű, tönkölybúza- vagy mandulalisztet és a cukrot helyettesítse mézzel, vagy rágcsáljon szárított gyümölcsöt.


A lapos hashoz hozzásegítik a következő ételek:

Avokádó – káliumot, folsavat, K-vitamint, rostokat, de főleg telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek nemcsak a hasnak, de az ereknek is használnak. Szinte íztelen, ezért sós és édes ételekhez is használhatja.

Nyáribarack és őszibarack – mindkető édes és enyhén laxatív hatású, ezért a kisebb székrekedésben is segítenek. 

Banán – édes, ezért ebéd utáni desszertként ideális választás. A banán telít, elűzi az édes utáni vágyat és vízteleníti a szervezetet. A banános smoothie egész napra feltölti energiával.

Édeskömény – étrendünkben nem szerepel állandóan, de ne féljen tőle. Kellemes íze van, főzheti, vagy eheti nyersen. Segíti az emésztést és enyhíti a puffadást. 

Dió – az igazi éhségűző. Egy marék dióval kibírja a következő étkezésig. Ideális a mandula is, de a változatos ízek miatt választhat diókeveréket is.

Uborka – 96 százalékban vizet tartalmaz. Ez túlnyomórészt rostanyag. Fogyassza ezért bármilyen formában és bármilyen mennyiségben. Sőt, a víz is jobban ízlik szeletelt uborkával. 

Lencse – a fehérjéknek és a vasnak köszönhetően gondoskodik arról, hogy órákkal az elfogyasztása után se legyen éhes. Ha puffadást okoz, egye édesköménnyel és a főzéskor tegyen hozzá egy kis szódabikarbónát.

Joghurt – a joghurtban levő hasznos baktériumkultúrák segítik a belek egészséges mikroflórájának megtartását és így működésüket is. 

Halak – Könnyen emészthetőek, nem terhelik feleslegesen az emésztőrendszert. Ha lehet, ne rántott halat egyen, a bunda ugyanis valóságos szénhidrátbomba.

Így apadhat le a zsír a hasáról


A rendszeres folyadékbevitel jelentősen hozzájárul a kisebb hashoz. Kerülje a szénsavas és édesített italokat, igyon tiszta vizet, melyet ízesíthet uborkával, gyömbérrel, gyógynövényekkel.

Gyógynövénytea – a mentatea frissít, a citromfűtea megnyugtat, a köménymagtea az emésztést és a levendulatea az alvást segíti.

Gyömbér – elűzi a náthát, enyhíti az influenzát és bestartolja az emésztést. 

Zöldtea – igya kávé helyett. Naponta öt csésze zöldtea élénkíti az anygacserét és a kilók gyorsabban leolvadnak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

2024. szeptember 20., 11:49

Nem minden sajtnak ehető a külső rétege, mert műanyag, viasz vagy más, nem ehető bevonat védi a környezeti hatásoktól. Ám az ehető rétegekkel is csínján kell bánni, mert azok a környezeti mikroszennyeződések miatt rejthetnek veszélyt magukban. A sajtevés veszélyei néhány egyszerű szabály betartásával azonban sikerrel mérsékelhetők.