Növeli a demencia kialakulásának esélyét ez a gyógyszertípus

Egy új tanulmány szerint a demencia kockázati tényezői ismét bővültek.

2024. szeptember 20., 16:05

Szerző:

Meglepő lehet, de egy adott gyógyszertípus is hajlamosító tényező lehet a demencia kialakulásában a legfrissebb kutatások szerint – hívta fel a figyelmet a Dívány.hu.

A tévhittel ellentétben a demencia nem csak az idősebb generációkat érinti, első jelei már nagyon korán megmutatkozhatnak, ezeket azonban általában nem ismerik fel sem a családtagok, sem maguk a páciensek. A demencia és az Alzheimer-kór a tudomány jelenlegi állása szerint sajnos nem gyógyítható, ám az állapotromlás sokáig megelőzhető bizonyos módszerekkel.

Bár a demencia kialakulását régóta kutatják, még nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy mi vezet a kialakulásához. Az azonban már biztosnak tűnik, hogy több tényező is szerepet játszik benne. A családi hajlam mellett az életmódbeli tényezők és néhány más betegség is kapcsolatban állhat a demenciával. Éppen ezért az étrendre például különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzés és a már kialakult betegség stabilizálása során. Most azonban fény derült arra, hogy más szempontokat is érdemes figyelembe venni.

Bizonyos gyógyszerek is a demencia kialakulásához vezethetnek

A Neurology című folyóiratban tették közzé azt a friss tanulmányt, amelyben 500 ezer ember adatait alapul véve vizsgálták többek között azt is, hogy kiknek van nagyobb esélye arra, hogy demencia alakuljon ki náluk. A szakemberek is meglepődtek a kutatás eredményein, ugyanis kiderült, hogy akik rendszeresen használnak hashajtót, azoknál emelkedik a demencia kialakulásának kockázata.

A kísérleti vizsgálatok kezdetekor egyetlen alany sem szenvedett demenciában, életkoruk átlagosan 57 év volt. Étkezési és alvási szokásaiktól kezdve a gyógyszerhasználatig az életük számos területét monitorozták a kutatók, hosszú időn keresztül. Összesen 18 235-en számoltak be arról, hogy rendszeresen szednek olyan hashajtó készítményeket, amelyeket bárki megvásárolhat a patikában, hiszen vény nélkül kaphatóak.

Átlagosan 28 százalékkal nagyobb arányban fordult elő náluk a demencia, mint azoknál, akik nem használtak ilyen készítményt. Egyesek akár kétféle hashajtó szert is szedtek párhuzamosan, náluk már 90 százalékos kockázatot mértek a kutatók.

Mint arra tanulmányukban kitértek, a hashajtók minden bizonnyal módosítják a bélműködést, illetve az agyra is hatással vannak az idegi jelátvitel miatt. Hosszú távú szedésük nem javasolt, ugyanis akár a mérgező anyagok felhalmozódását is előidézhetik a szervezetben, illetve konkrétabban a bélben.

A szakértők szerint a székrekedést érdemes más módon orvosolni, elsősorban rostdús táplálkozással. Ezzel nemcsak a vastagbél károsodása, de a demencia kialakulásának esélye is csökkenthető.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Sora Shimazaki / Pexels)

 

 

Nem minden sajtnak ehető a külső rétege, mert műanyag, viasz vagy más, nem ehető bevonat védi a környezeti hatásoktól. Ám az ehető rétegekkel is csínján kell bánni, mert azok a környezeti mikroszennyeződések miatt rejthetnek veszélyt magukban. A sajtevés veszélyei néhány egyszerű szabály betartásával azonban sikerrel mérsékelhetők.