Betegség is állhat a tartós fáradtság hátterében

Ha rendszeresen fáradtnak érzi magát, még nem biztos, hogy valamilyen betegség áll a háttérben, de nem árt az óvatosság.

2024. április 11., 14:16

Szerző:

Az esetek többségében nem érdemes arra gyanakodni, hogy betegség a tartós fáradtság kiváltó oka. A kimerültség, fáradtság érzésének leggyakoribb oka ugyanis az alváshiány és az egészségtelen életmód: a stressz, a túlzott koffeinfogyasztás, a káros szenvedélyek és az egészségtelen táplálkozás. Az is előfordulhat, hogy a tartós fáradtságot valamilyen háttérben meghúzódó egészségügyi probléma okozza – írja a WEBBeteg. Mikor érdemes betegséget keresni a fáradtság hátterében?

Ha nem csak fáradt, hanem szédül is, akkor ez a betegség lehet az oka 

A leggyakoribb, kimerültséget okozó egészségügyi állapotok közé tartozik az anémia (vérszegénység) okozta fáradtság. Hátterében a tüdőből a szövetekbe és sejtekbe oxigént szállító vörösvérsejtek hiánya vagy csökkent száma áll. Ilyenkor a szöveteink nem jutnak elegendő oxigénhez, ez jelentkezik tartós fáradtságként. A beteg gyengének érzi magát, szédül, illetve légszomja is lehet. A vérszegénységet vas- vagy vitaminhiány, vérveszteség, belső vérzés, vagy olyan krónikus betegség, mint a reumatoid arthritis vagy veseelégtelenség, felnőttkorban sok esetben daganat okozhatja.


Pajzsmirigybetegség

Amikor a pajzsmirigy kevés hormont termel, még a mindennapi tevékenységek is fárasztóvá válhatnak. A pajzsmirigy termeli a metabolizmusért felelős hormonokat, és a túl sok pajzsmirigyhormon – pajzsmirigy-túlműködés (hyperthyreosis) – esetén az anyagcsere gyorsul, míg túl kevés – pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis) – esetén lassul. A pajzsmirigybetegség sokakat érint, ám a betegek többségénél bizonytalan panaszokkal jelentkezik, ezért nem ismerik fel.


Cukorbetegség

A cukor, más néven a glükóz az az üzemanyag, mely biztosítja a szervezet működését. A cukorbetegségben szenvedők szervezete azonban nem termel elegendő mennyiségű inzulint, mely a cukor sejtekbe való bevitelét végzi, ezáltal az felhalmozódik a vérben. A szervezet számára a zökkenőmentes működéshez szükséges megfelelő energia nélkül a cukorbetegek gyakran fáradtak, mely a betegség egyik első figyelmeztető jele.

A depresszió súlyos betegség

A depresszió több mint a letargia: súlyos betegség, amely befolyásolja az alvást, az étkezést, illetve a beteg önmaga és mások iránti érzéseit. Kezelés nélkül a depresszió tünetei hónapokig vagy akár évekig is eltarthatnak.

Nem diagnosztizált szívbetegség

Ha a korábban könnyűnek vélt fizikai tevékenységek (házimunka, kertészkedés, lépcsőzés) könnyen fáradtságot okoznak, felmerül a szívelégtelenség lehetősége. A legtöbbször a fáradtság nem a szívbetegség tünete, és de ha már kisebb testmozgás után fáradtság és légszomj jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulni egy alapos kardiológiai kivizsgálás céljából.

(Kiemelt képünk forrása: Pixabay)