Az alvás ellensége a szundi gomb: ezért nem szabadna sosem nyomkodni

Az elsimert alvásszakértő elárulta, miért nem szabad sosem lenyomni a szundi gombot. 

2024. augusztus 15., 11:24

Szerző:

Anglie egyik vezető alvásszakértője figyelmeztetést adott ki arra vonatkozóan, mi az, amit sosem szabad reggel ébredéskor csinálni. Dr. Lindsay Browning egy angol podcast vendégeként beszélt a szundi gomb nyomkodásáról és annak negatív következményeiről – írja a Mirror.

A szundi ellenség 

A szakember a Who We Are Now című podcastban beszélgetett a Top Gear korábbi műsorvezetőjével, Richard Hammonddal és a legidősebb lányával, Izzy Hammonddal. Browning a műsorban kategorikusan kijelentette, a szundi gomb óriási ellenség. 

Egyszerűen soha nem szabadna használnunk 

– mondta, továbbá hozzátette, a szundi gomb nyomkodásával gyakorlatilag romlik az alvás minősége. 

Ha 7.30-kor kell kelni, senki ne állítsa az ébreszőt hétre, majd kezdje el nyomkodni abban a fél órában a szundit. Annak a fél órának az alvásminősége szörnyű lesz

– magyarázta. 

A kevesebb néha jobb 

Kérdésre, hogy az ébredés ugyanannyira fontos-e, mint az elalvás azt mondta: „Ma már lehetőség van olyan alkalmazásokat használni, amelyek nyomon követik, mikor alszik el az ember, továbbá azt is monitorozották, mikor van az egyén mélyalvásban. Vannak olyan appok is, amiknek a beállításai lehetővé teszik, hogy ne a mélyalvási fázisban szólaljon meg az ébresztő, hanem egy kicsit korábban.” (Ennek oka, hogy ha valaki mélyalvásból ébred fel, akkor sokkal fáradtabbnak érezheti magát – a szerk.)  A téma kapcsán Browning amúgy hozzátette, nem akkora rajongója a dolognak, mert efféle alkalmazások bevetése jó eséllyel csak az alvásidőből vesz el. „Inkább alszom fél órával tovább, és igen inkább felébredek a mély álmomból és leszek egy kicsi nyűgös, de legalább többet aludtam” – mondta.  

A többszöri ébresztő sem jó megoldás 

A szundi gomb nyomkodásán túl vannak, akik a többszöri ébresztő beállítására esküsznek, mondván, így tutira felkelnek majd valamelyikre – írja a lap. A szakértők szerint azonban ez óriási hiba. „Ha minden reggel több riasztásra ébred, akkor az megzavarhatja a REM-ciklust (az alvásnak azt a szakasza, amikor az emberek álmodnak). Emiatt pedig fáradtabbnak érezheti magát, megemelkedhet a kortizolszintje, valamint a hangulati ingadozások sem ritkák. Minden alkalommal, amikor újra és újra megszólal az ébresző egy stressz. Éppen ezért bőven elég belőle egy.”

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)