Ezzel kerülné el a rák kialakulását? Ne tegye, nincs túl sok értelme
Nem érdemes a rák megelőzésére fogni a borfogyasztásunkat, egy friss kutatásból ugyanis kiderült, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz.
A Science Daily közzétett egy kutatást a vörös- és fehérborok és bizonyos rákfajták kapcsolata kapcsán. Eszerint a Brown University School of Public Health 42 korábbi, a témában elvégzett tanulmányának eredményeit elemezve kiderült, hogy nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a vörösbor csökkentené bármelyik daganattípus kialakulásának kockázatát. Azaz az egyetem professzora, Eunyoung Cho szerint nem találtak szignifikáns különbséget rák kockázaat tekintetében vörös- és fehérbor fogyasztása között.
Egy daganattípus esetében viszont különös megállapításokat tettek. A kutatók szerint ugyanis a bőrrák előfordulása 22 százalékkal magasabb volt a fehérbort fogyasztók körében, mint a vörösbort kedvelők esetében. Ennek okaira azonban a kutatók nem találtak semmiféle egyértelmű magyarázatot. Mint írták, a nagymértékű borfogyasztás kapcsolatban állhat az olyan kockázatvállaló magatartással, mint például a túlzott szoláriumozás, vagy a naptej nélküli napozás. De hogy miért éppen a fehérbort fogyasztók körében magasabb az előfordulása, arra nem tudtak magyarázatot adni.
3+1 mód a rák elkerülésére
Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a rák mindenkinél kialakulhat, azonban viselkedési vagy környezeti tényezők miatt egyeseknél ennek nagyobb a kockázata (azoknál, akik dohányoznak, alkoholt fogyasztanak, túlsúlyosak vagy elhízottak, egészségtelenül táplálkoznak, mozgásszegény életet élnek vagy bizonyos fertőzéseknek, sugárzásnak vagy rákkeltő vegyi anyagoknak vannak kitéve). Vannak, akik esetében már születésük idején nagyobb a rák kialakulásának kockázata.
1. Ne dohányozzon! Ne fogyasszon semmiféle dohányterméket!
A dohány a rákbetegségek legfőbb oka. A dohányzás a dohány használatának legkárosabb formája, ami a dohánnyal összefüggésbe hozható betegségek legsúlyosabb terhét rója ránk. A cigaretta a hosszú távon dohányzók több mint felének a halálát okozza. Ne feledje, a dohányzás évente körülbelül 6 millió ember halálát eredményezi!
2. Otthonát, munkahelyét tegye dohányfüstmentes övezetté!
A másodlagos dohányfüstnek való munkahelyi és otthoni expozíció elkerülhető betegségekkel, köztük rákkal jár. A másodlagos dohányfüst olyan rákkeltő anyagokat tartalmaz, amelyek a dohányzás során a dohány égésével kerülnek a levegőbe.
A másodlagos dohányfüstnek kitett nemdohányzók hasonló vegyi anyagokat és rákkeltő anyagokat lélegeznek be és dolgoznak fel, mint az aktív dohányosok. Ilyen vegyi anyagok például a dohányban jellemzően megtalálható, rákkeltő nitrozaminok és a policiklusos aromás szénhidrogének.
A nemdohányzókkal végzett vizsgálatok során kimutatták, hogy azok esetében, akik a munkahelyükön és/vagy az otthonukban rendszeresen másodlagos dohányfüstöt lélegeznek be, kétszer magasabb a tüdőrák kialakulásának kockázata azokhoz a nemdohányzókhoz képest, akik nem lélegeznek be másodlagos dohányfüstöt.
3. Tegyen valamit egészséges testsúlyáért!
Meggyőző bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy egészséges étrenddel és testmozgással csökkenthető a rák kialakulásának kockázata. Az európai népességen belül azok esetében, akik a rák megelőzésére vonatkozó ajánlásokhoz igazodó egészséges életmódot követnek, a becslések szerint 18%-kal alacsonyabb a rák kialakulásának kockázata azokhoz képest, akiknek az életmódja és testsúlya nem felel meg az ajánlásokban foglaltatnak.
+1 Iktassa napirendjébe a rendszeres mozgást!
Minél kevesebb időt töltsön ülve! A fentiekhez szorosan kapcsolódik, hogy egészséges étrenddel és egészséges testmozgással csökkenthető a rák kialakulásának kockázata. A kockázat ilyen mértékű csökkenését olyan egészséges életmódra vonatkozóan becsülték meg, amely a következőket foglalja magában: normális testsúly (18,5 és 24,9 kg/m2 közötti testtömegindex [BMI]), a testtömeg növekedését elősegítő élelmiszerek - cukros italok és gyorsételek - elkerülése; mérsékelt aktivitás naponta legalább 30 percen át; szoptatás (nők esetében); többnyire növényi eredetű ételek fogyasztása; a vörös húsok fogyasztásának csökkentése; feldolgozott húsok fogyasztásának elkerülése; valamint az alkoholtartalmú italok fogyasztásának korlátozása.
(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: GEORGES GOBET / AFP)