Nem pihent eleget? Ez a néhány étel segíti az agyműködést, ha nem tud koncentrálni
Bizonyos ételek kifejezetten jó hatással vannak az agyra.
Az egész szervezetnek szüksége van a tápanyagokra, de egy-egy étel vagy alapanyag célzottan is támogathatja a test bizonyos pontjait vagy egyes szerveket. Előfordulhat, hogy az agy szorul támogatásra, ilyenkor pedig érdemes nagyobb figyelmet fordítani a táplálkozásra – mutatott rá a BBC GoodFood.
Egy stresszesebb időszakban könnyen előfordulhat, hogy felborul a szervezet normál működése. Ez hatással van az alvásra is, amely jóval zaklatottabbá válik, és ez sajnos visszahat a napközbeni teljesítőképességre is. Az ördögi körből nagyon nehéz kikerülni, különösen akkor, ha a rohanó mindennapok miatt folyamatos elvárásoknak kell megfelelni. Az alvást természetesen pótolni kell, ám ilyenkor az agynak külön is támogatásra van szüksége ahhoz, hogy a teljesítőképesség ne romoljon drasztikusan.
Fáradtan koncentrálni is nehezebb, ám a szakemberek szerint bizonyos élelmiszerek segíthetnek abban, hogy az agy képes legyen ellátni a feladatait és kevésbé érződjön a pihenés hiánya.
Ez a néhány étel segíti az agyműködést
Ahogyan arról korábban már a 168.hu írt, a legfrissebb kutatások szerint is a mediterrán étrend az, amely a leginkább támogatja az egészséget. Bár sokan nem tudják, de még az agy öregedését is lassíthatja, hiszen segít a testsúly csökkentésében, a kutatások pedig igazolták: a testtömeg 1 százalékának elvesztése az agy életkorát 9 hónappal csökkenti.
A mediterrán étrend elsősorban friss zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, tejtermékeket és tengeri ételek, például lazac vagy garnéla fogyasztását írja elő, hiszen ezek tele vannak azokkal a fontos tápanyagokkal, amelyekre a szervezetnek mindenképpen szüksége van.
Az agy számára gyakorlatilag a teljes kiőrlésű gabonákból származó szénhidrátok biztosítják a legjobb alapanyagot. Ezeket a szervezet glükózzá alakítja, az agy pedig energiaforrásként használja fel. Ezek nélkül könnyen előfordulhat koncentrációzavar és akár ingerlékenység is.
Legalább ennyire fontos az omega-3 zsírsavak fogyasztása, amelyek főleg a halfélékben találhatóak meg, elsősorban a lazacban és a szardíniában. Ezek mellett fellelhető a lenmagban és az olyan magfélékben is, mint például a dió vagy a mandula.
A magnézium bevitelét sokan a mozgásszervi panaszok esetén tarják fontosnak, pedig az agy számára is nélkülözhetetlen ásványi anyag. A spenót, az avokádó, illetve a barna rizs, valamint a magvak fogyasztása is előnyös ebből a szempontból, hiszen ezek nagy mennyiségben tartalmaznak magnéziumot. Ennek segítségével a stressz káros hatásaival is könnyebb megküzdeni, de a fáradtság is ellensúlyozható a segítségével, hiszen javítja a memóriát és a kognitív képességeket.
A fehérjékre is nagy szükség van, ezeket a tejtermékeken kívül a tojás és a bab is fogyasztásával is érdemes bevinni a szervezetbe. A fehérje megfelelő szintje a koncentrációt is javítja, így a napi étkezések során érdemes ezeket is beépíteni a menübe, annál is inkább, mivel ízletes fogások készíthetőek belőlük.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)