Ez a diéta hozhat megoldást a gyomorbetegek számára – az orvosok is ezt javasolják

A lakosság jelentős része küzd gyomorproblémákkal, számukra is nagy segítség lehet ez a diéta.

2024. november 22., 15:32

Szerző:

Nemcsak fogyás érdekében hasznos alkalmazni egy-egy diéta meghatározott módszereit, hanem bizonyos betegségek esetén is. A bélrendszeri betegségek ma már tömegeket érintenek: az egyik leggyakoribb közülük az irritábilis bél szindróma (IBS), amely számos érintett életét keserítheti meg a mindennapok során. Létezik azonban egy olyan étkezési modell, amely sokat segíthet a betegek állapotának javításában – hívta fel a figyelmet a Harvard Medical School.

Gyakorlatilag az irritábilis bélszindróma is egy allergiatípus, hiszen arról van szó, hogy a bélrendszer bizonyos élelmiszertípusokat képtelen megfelelő módon feldolgozni, valójában túlérzékenységi reakció lép fel, és számos kellemetlen tünetet vált ki ezen ételek elfogyasztása.

A betegek életminőségét jelentősen rontja az IBS, megnehezíti számukra az étkezést is, de a rosszullétek gyakorlatilag szinte bármikor rájuk törhetnek. Ám egy megfelelő étrend mellett a tünetek mérsékelhetőek, a betegség pedig nyugvópontra kerülhet.

Ez a diéta nyugtatja meg a gyomrot

Az IBS kezelésében nemzetközi szinten is sikert az aratott az úgynevezett FODMAP diéta, ami különböző szénhidráttípusokat jelöl. A mozaikszó így áll össze: fermentábilis, fligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok. Ezen szénhidrátok nem megfelelő módon szívódnak fel a vékonybélben, hatásukra itt nagyobb mennyiségű víz jelenik meg. A tünetek egy részét az okozza, hogy ezek a szénhidrátok bekerülnek a vastagbélbe is, ahol fermentálódni kezdenek, ami gázosodással jár. Ebből következően a páciensek jelentős része hasfájással, gázképződéssel, görcsökkel és hasmenéssel küzd.

A diéta lényege, hogy az ilyen jellegű szénhidrátokat tartalmazó ételeket kerülni kell, ám ezt a gyakorlatban csak akkor lehet megtenni, ha a páciens pontosan tisztában van azzal, hogy mit fogyaszthat, és mit nem. Ehhez érdemes lehet akár szakember segítségét is kérni: egy dietetikus hasznos tanácsokat adhat ezzel kapcsolatban.

A tiltólistás élelmiszerek között van minden tehéntejből készült termék, így a joghurtok és sajtok is. A gyümölcsök közül kerülni kell az őszibarackot, a körtét, a dinnyét, az almát és a cseresznyét is, és meglepő módon az egyébként nagyon egészséges méz fogyasztása sem ajánlott az IBS-sel küzdők számára. A gabonafélék közül a búza és a rozs sem tesz jót, ahogyan bizonyos zöldségek, például a brokkoli sem.

Nem szükséges azonban mindenről lemondani, például a citrusfélék, a banán, vagy a tejtermékek közül a laktózmentes termékek hozzájárulnak ahhoz, hogy az erőteljes tünetek enyhüljenek, majd el is tűnjenek. A módszer már sokaknak segített, az orvosok szerint pedig mindenképpen érdemes elsajátítani, hogy mely termékek fogyasztása ajánlott, és melyek kerülendőek a FODMAP diéta alapján.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)