Szerethető Kína? Hszi Csin-ping átformálná az ország imidzsét

Fordulat jöhet a kínai külpolitikában.

2021. június 3., 17:23

Szerző:

Hszi Csin-ping, Kína elnöke arra utasította hivatalnokait, hogy kezdjenek felépíteni egy „megbízható, szerethető és tiszteletreméltó” imidzset az ország számára. Úgy tűnik, ezzel Kína változtatna eddigi kemény hangvételű diplomáciai hozzáállásán.

Hszi hétfőn arról beszélt a Kommunista Párt vezető figuráinak, hogy az országnak muszáj „barátokat szereznie széles körben, egyesítenie őket, és folyamatosan bővíteni azon országok listáját, akik megértik Kínát, és barátságos viszonyra törekednek,” adta hírül a Xinhua hírügynökség. Hszi szerint Pekingnek „óvatosan kell fogalmaznia” a külföldiekkel való kommunikáció során, valamint „nyitottnak és magabiztosnak, egyszersmind szerénynek és alázatosnak” kell lennie.

Ez azt mutatja, hogy Hszi vevő lehet az országa kommunikációs stratégiájának megváltoztatására. Közben Joe Biden elnök is szívesen újraépítené a hidakat, amiket elődje az „America First” jelszavával égetett fel. Hszi volt az, aki korábban sutba dobta az évtizedek során megszokottá vált, kivárásra és rejtőzködésre alapuló kínai diplomáciát, és keményebb, határozottabb hozzáállást vezetett be.

Kína így egyre többször emelte fel a hangját, amikor úgy látta, hogy megsértik az ország érdekeit különböző kereskedelmi törvényekkel és diplomáciai tüntetésekkel. Sokak szerint ez volt az oka annak, hogy Kína viszonya megromlott olyan hatalmakkal, amik korábban nyitottak voltak az együttműködésre – például az EU-val, vagy a Fülöp-szigetekkel.

Wang Yiwei korábbi kínai diplomata szerint ez kemény hozzáállás azoknak a nyugati országoknak szólt, akik fenyegetésként tekintettek Kínára. Viszont a stratégiának se külföldön, sem belföldön nem volt túl jó fogadtatása.

„Kína imidzse a nyugaton a járvány óta tovább romlott. Ez egy komoly probléma” – mondta. „A világnak el kell fogadnia azt, hogy Kína hatalma folyamatosan növekszik. Ez jól megmutatná, milyen erős is az ország.”

Egyelőre még nem tudni, hogy Hszi új iránymutatásának lesz-e hatása Kína konfliktusaira olyan hatalmakkal, mint például az USA, az EU, vagy Ausztrália. Ezeknek a hatalmaknak az elmúlt hónapokban mind jelentősen rosszabbodott a viszonya Kínával. Az elmúlt év során összesen 14 országban romlott Kína megítélése egy októberi felmérés szerint.

Az ország meggyőződése a szocializmus felsőbbrendűségéről szintén problémákat okozott nyugaton Wang szerint. Hozzátette, hogy a kínai kormány túl hevesen akarta nevetségessé tenni azokat az országokat, amikben nem sikerült gyorsan és magabiztosan kezelni a koronavírus-járványt.

A „szerethető Kínáról” szóló iránymutatásnak része volt Zhang Weiwei, a Fudan egyetem professzorának előadása is. Az akadémikus korábban többször és hangosan bizonygatta a nyilvánosság előtt, hogy Kína kormányzati rendszere jobban működik, mint a nyugati demokráciáké.

Wang Wen, a kormány tanácsadója szerint a professzor még többször is beszélni fog a párttagoknak a Politburo meghívására. Hozzátette: Peking továbbra is meg fogja védeni külföldi érdekeit.

„A kínai vezetők látják, hogy az országnak kára származik abból, hogy külföldön elferdítve értelmezik az imidzsét” – mondta. „A vezetők reménykednek abban, hogy idővel a kormányzat minden szegletében kiemelt figyelmet fordítanak a nemzetközi kommunikációra, és aktívan fogják azt gyakorolni.”

(Kiemelt kép: Látogatókat fényképeznek egy Hszi Csin-ping kínai elnököt ábrázoló kép előtt a kínai állam által szervezett, a koronavírus-járványt tematizáló kiállításról egy kulturális központban, amely a járvány elején ideiglenes kórházként működött Vuhanban 2020. december 29-én. MTI/EPA/Roman Pilipej)