Szélsőséges időjárás és bizonytalan zöldülés: lesznek-e fűtetlen lakások télen?

Texast és az Egyesült Államok középnyugati részét áramszünet veszélye fenyegeti, ha a tél fagyot hoz. A bizonytalan zöldítés és a magas energiaárak is különösen sérülékennyé teszik a rendszert.  

2021. november 21., 10:04

Szerző:

A villamosenergia-hálózatokat Texastól az amerikai középnyugatig áramkimaradások veszélye fenyegeti, ha ezen a télen is hosszan tartó fagyos időjárás lesz – figyelmeztettek a témával foglalkozó szakemberek. A texasi fő hálózaton akár 37%-os teljesítmény kimaradást is okozhatnak a szélsőséges időjárási viszonyok – áll az Észak-amerikai Elektromos Megbízhatósági Testület jelentésében – ami arra utal, hogy az állam nincs felkészülve egy újabb, hosszan tartó hideg télre, ami korábban megbénította a hálózatot. A jelentés szerint két közeli villamosenergia-rendszer is szűkös utánpótlással nézhet szembe az év folyamán. 

Februárban olyan hideghullám tört be az Egyesült Államokba, hogy összeomlott az energiahálózat.

Több millió fogyasztó maradt áram nélkül, 210 ember halt meg és legalább 20 milliárd dolláros kár keletkezett. Emiatt az Észak-amerikai Elektromos Megbízhatósági Testület felmérést készített az energiatermeléssle kapcsolatban, az erről szóló jelentést most publikálták. Ennek alapján az akadozó gázkitermelés volt a gázkiesés oka, az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárás pedig minden eddiginél jobban megterheli az energiahálózatokat, és akár a bőséges nyersanyagkészletek mellett is kialakulhat hiány az erőművekben.

A széleskörű energiakimaradások lehetősége a továbbiakban is „valós” kockázatot jelent Texasban, jelentette ki John Moura, a NERC (megbízhatósági értékelésért és teljesítményelemzésért) felelős igazgatója.

„Az iparág iszonyatos munkát végzett, de még így is van mit tenni, hogy az energiatermelés ellenállóvá váljon a környezeti hatásokkal szemben. És ennek a kiépítése több mint egy évig fog tartani.”

Míg a csütörtöki jelentés szerint az energiatermelésért felelős hálózatok várhatóan elegendő nyersanyaghoz jutnak normál időjárási körülmények között, de a fosszilis tüzelőanyaggal működő erőműveknek alapanyag hiánnyal kell szembenézniük, az ellátási lánc akadozásai miatt. New England és az Egyesült Államok délnyugati része, beleértve Kaliforniát is, különösen érzékeny a földgázhiányra.

Augusztusban a NERC felmérést indított a hálózatüzemeltetők és a energiatermelők téli terveivel és a nyersanyag biztosítására tett erőfeszítéseikkel kapcsolatban. Az eredmények azt mutatták, hogy néhány erőmű várhatóan sebezhető lesz ezen a télen, köztük több mint 3000 megawatt termelésért felelős erőművek a texasi régióban és mintegy 6500 megawatt termelésért felelősek a középnyugaton. Néhány szénerőmű máris jelezte a NERC-nek, hogy nem számítanak további szénszállítmányokra az év hátralevő részében, a vasúti korlátozások miatt. 

Moura szerint az idei értékelés az első, amely azt vizsgálja, hogy a hálózatok mennyire ellenállók a szélsőséges időjárással szemben. A múltban a NERC a megbízhatóságot a rendelkezésre álló kapacitások, köztük az extra tartalékok alapján mérte. Az Eyesült Államok középnyugati részén, az elmúlt években 70 gigawatt alapterhelési teljesítményt állítottak le véglegesen, és ezeket egyre inkább szél- és napenergiával  működő erőművekkel váltják fel, viszont ezek működése is az időjárástól függ – mondta. „A szélsőséges időjárás pedig még nagyobb nyomást helyez az átalakuló hálózatra".

 

(Kiemelt kép: A neighborhood in Waco, Texas, is still covered in ice and snow on February 18, 2021. A deadly winter weather system that brought record-busting cold to the southern and central United States, knocking out power for millions in oil-rich Texas, blanketed the East Coast in snow February 18, 2021, disrupting coronavirus vaccinations. Matthew Busch / AFP)