Izrael vizsgálja, hogy okozhat-e szívizomgyulladást a Pfizer vakcinája

Az országban több olyan esetnek is utánamennek, amelyekben a szívgyulladás tüneteit fedezték fel a Pfizer-BioNTech vakcinájával beoltottaknál.

2021. április 28., 15:54

Szerző:

Az egészségügyi tisztviselők vizsgálják, hogy lehet-e köze a Pfizer-BioNTech-vakcinának a nemrég felfedezett esetekhez, jelentette be Nachman Ash járványügyi biztos vasárnap, a Radio 103FM-nek adott interjújában. Eddig több mint 5 millió lakosnak adták be az oltóanyagot, a kormány pedig 62 szívizomgyulladásos esetet regisztrált. A tünetek minden százezredik beoltottnál jelentkeztek csak, ám a 18–30 éves férfiaknál már minden húszezredik esetben. Ketten haltak bele a gyulladásba, a többiek felépültek.

A hírt a Channel 12 közölte a múlt héten, egy egészségügyi minisztériumi tanulmányra hivatkozva. Az egészségügyi minisztérium szerint a tanulmány nem mutatta ki, hogy magasabb lenne a mortalitás vagy a szívizomgyulladásos esetek aránya a beoltottaknál, mint a teljes népességben.

„Úgy tűnik, hogy a vakcina annyira hasznos, hogy még akkor se tennénk lépéseket, ha valóban kiderülne, hogy az oltásnak köze van ezekhez az esetekhez” – nyilatkozta Ash. Az információt viszont már a Pfizernek is továbbították. A cég megerősítette, hogy tisztában van a szívizomgyulladásos esetekkel.

„Nem figyeltünk meg magasabb arányú szívizomgyulladásos tüneteket a beoltottak körében, mint a teljes népességében” – írták nyilatkozatukban. „Ezen a ponton nincs bizonyíték arra, hogy a szívizomgyulladás kockázat lenne” az oltottak körében.

(Alisa Odenheimer és Naomi Kresge)

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Mészáros János)