Halálos gombás fertőzés teszi még pokolibbá az indiai koronavírusos betegek szenvedését

India egészségügyi hatóságai figyelmeztetnek: több koronavírusos betegnél is gombás fertőzést diagnosztizáltak, ami halálos kimenetelű is lehet, és a betegek arcvonásait is visszafordíthatatlanul eltorzíthatja. 

2021. május 11., 08:23

Szerző:

A fekete gomba, latin nevén mucormycosis, az orrüreget és a tüdőt is károsíthatja, ha valaki belélegzi a spóráit, figyelmeztetett India orvoskutatói tanácsa. A gyógyszereket szedő, vagy az intenzív osztályon ápolt betegek számára különösen nagy a fertőzési kockázat. A ritka, de halálos fertőzés meg is nyomoríthatja, de meg is ölheti a betegeket. Több koronavírusos beteg a felső állkapcsát vagy a szemeit is elvesztette a fertőzésben.

Indiában az elmúlt 19 nap során folyamatosan 300 ezer felett volt az új fertőzöttek száma - ennek a következménye az, hogy az orvosok egyre több ilyen esettel találkoznak. A gombák az orrhoz csatlakoztatott oxigéncsöveken keresztül jutnak be a betegek szervezetébe, ahol megtámadják a légutat. A fekete gomba már korábban is jelen volt az országban, de nem okozott extrém problémát addig, amíg a koronavírus második hulláma el nem szabadult.

A fertőzés korai tünete a szemek és az orr pirossága és fájdalma, a légszomj, a véres hányás, és a megváltozott mentális állapot. Az orvosoknak azt tanácsolják, hogy folyamatosan mérjék az érintett betegek vércukorszintjét, és tiszta, steril vizet használjanak az oxigénterápiához alkalmazott párásítókban. Az orvosi hatóság nem ajánlja a szteroidok túlzott alkalmazását, mivel ezek tovább súlyosbíthatják a fertőzést.

A gombás fertőzés csupán a legújabb az India koronavírus elleni harcát nehezítő kihívások közül. Az ország a kórházi ágyak, az oxigénpalackok, a gyógyszerek és a vakcinák hiányával is küzd, miközben egyre több megbetegedés van. A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy már csak az ország mérete miatt is valószínű, hogy újabb vírusmutációk jelenlenek meg Indiában.

(Kiemelt fotó: Indranil Aditya / NurPhoto / NurPhoto via AFP)