Greenpeace: zárják el a környezetszennyezők pénzcsapjait

A Wall Street túl sok pénzzel támogatja a környezetszennyező vállalatokat, John Kerry kezében lehet az ellensúly.

2021. május 22., 16:35

Szerző:

Klímavédelmi csoportok arra szólították fel John Kerryt, hogy állítsa le a fosszilis tüzelőanyag-ipar támogatását a Wall Streeten keresztül, és ismerje el a pénzügyi elit szerepét a globális felmelegedésben.

A 145 szervezet – köztük a Greenpeace – arra kérte az amerikai elnök klímavédelmi nagykövetét, hogy állítsa le a bankokat és a befektetőket a fosszilis energiahordozókat használó és az erdőirtásban részt vevő cégek támogatásában. A szervezetek szerint ha az Egyesült Államok valóban a klímavédelmi mozgalom élére akar állni, akkor el kell zárnia a pénzcsapokat a szennyezők felé.

„Látnunk kell, hogy a Wall Street még nem a mi oldalunkon áll. Az amerikai cégek azzal,hogy öntik a pénzt a klímaváltozást előidéző tevékenységekbe, aláássák Biden elnök klímavédelmi törekvéseit” – áll a nyílt levélben. A környezetvédő szervezetek egyre többet foglalkoznak ezzel a témával, hiszen a Wall Street akár feltételekhez is köthetné a pénzügyi támogatást. Például, a kibocsátást csökkentő, vagy a karbonsemlegességre törekvő cégek kaphatnának több támogatást. Ez egyúttal a párizsi klímaegyezményben is benne van, amihez az Egyesült Államok nemrég ismét csatlakozott.

A fosszilis tüzelőanyagokat használó cégek legnagyobb támogatói New York-i bankok, mint például a JPMorgan, vagy a Citigroup, de környezetvédelmi szervezetek a biztosítókat és a befektetőket is megemlítik, mint anyagi forrást a szennyezők számára.

Az amerikai kormány azt válaszolta, nincs annyi erőforrásuk, hogy egyedül szembe tudjanak szállni a klímaváltozással, ezért szükségük van a vállalatok és a magánszemélyek támogatására is. A szervezetek szerint viszont John Kerrynek kellene sürgetnie a bankokat és a biztosítókat, hogy többé ne pénzeljék a szénbányászatot, vagy a sarkvidéki olaj- és gázlelőhelyek feltárását. Az ötoldalas nyílt levélben az áll, hogy Kerrynek kellene a kezébe vennie az összehangolt nemzetközi klímavédelmi együttműködést is, aminek keretében szabályoznák a fosszilis tüzelőanyagokat használó cégeknek járó pénzügyi támogatást.

(Kiemelt kép: (MTI/EPA | Laurent Gillieron)