Elon Musk a saját tweetjei miatt került zuhanórepülésbe

Már nem ő a világ leggazdagabb embere. A Bloomberg elemzése szerint a Tesla mélyrepülése áll a háttérben, amit a saját tweetjei okoztak.

2021. május 18., 17:01

Szerző:

Elon Musk tweetjei miatt folyamatosan esik a Bitcoin értéke. Ezzel együtt milliárdos saját vagyona is csökken.

A Tesla vezérigazgatója hétfő óta már nem a világ második leggazdagabb embere. Helyét a LVHM igazgatója, Bernard Arnault vette át. A Tesla részvényárai 2,2 százalékot estek - ráadásul múlt héten az egész technológiai szektor rosszul teljesített a tőzsdén, és a cég kínai vállalkozásával is voltak gondok.

Musk márciusban még a világ leggazdagabb embere volt. Vagyona januárban volt a legnagyobb, de mára 24 százalékkal csökkent: most “csak” 160,6 milliárd dollárja van.

Az elmúlt időszak különösen viharos volt Musk számára: miután Twitteren megírta, hogy a Tesla ezentúl nem fogad el Bitcoint, a kriptovaluta árfolyama 15 százalékot esett. Ezen felül a Dogecoint is bedöntötte azzal, hogy bejelentette: a valuta fejlesztőivel közösen dolgozik azon, hogy még könnyebben használhatóvá tegye a pénznemet.

Káoszba taszítva

A hétvégén még nagyobb káoszt hozott az, hogy Musk arra is utalt: a Tesla lehet, hogy el fogja adni Bitcoin-befektetéseit. Hétfőn azonban tisztázta Twitteren, hogy nincs erről szó.

Musk januárban lett a világ leggazdagabb embere, amikor a Tesla részvényárai 750 százalékot emelkedtek. Habár első negyedéves bevételük rekordmagas volt, a részvényárak azóta összesen 20 százalékkal estek. Ehhez a globális félvezetőhiány is hozzájárult, valamint az is, hogy a hagyományos autógyártók is erősödni kezdtek. 

Idén Musk 9,1 milliárd dollárral lett szegényebb - a világ milliárdosai közül eddig idén neki csökkent vagyona legnagyobb mértékben.

Ezzel szemben a most második helyre került Arnault vagyona az összes milliárdosé közül a legnagyobb mértékben növekedett: 47 milliárddal nőtt  161,2 milliárd dollárra, miután az ázsiai vásárlók rákaptak cégének luxustermékeire.

(Ben Stupples, Jack Witzig és Devon Pendleton)

(Kiemelt kép: Pool/AFP | Britta Pedersen)